„Éljetek meg minden pillanatot!” – Interjú Csébi Fruzsina tanulmányi és érdekképviseleti elnökhelyettessel

Varga Tímea
2023.01.19.

2022 szeptemberétől Csébi Fruzsina negyedéves angol-etika tanár szakos hallgató lesz a BTK HÖK új tanulmányi és érdekképviseleti elnökhelyettese. Elsős korában még maga is mentoráltként kezdte, de az idei évtől már mentor a HÖOK Mentorprogramban, valamint a Társadalmi Befogadás Szakkollégium aktív tagja, és az egyetem mellett rendszeresen önkénteskedik a KórházSuli Alapítványnál – mostantól pedig a Hallgatói Önkormányzat vezetőségének is tagja. Fruzsival a tanulmányi és érdekképviseleti elnökhelyettes munkaköréről és a tisztség szépségeiről beszélgettünk.

Pontosan mit is jelent az, hogy tanulmányi és érdekképviseleti elnökhelyettes, milyen ügyekkel kell foglalkozni ebben a tisztségben?


Mindennel foglalkozom, ami a tanulmányokkal kapcsolatos kérdés, legyen szó tárgyfelvételről vagy a Neptunban való kiigazodásról. Nagyon sokszor merülnek fel kérdések azzal kapcsolatban, mi hogyan működik az egyetemen, hiszen amikor a hallgatók belecsöppennek ebbe a rendszerbe, egy teljesen más világgal szembesülnek, mint a középiskolában.


Ilyenkor, amikor hirtelen minden furcsa és nehéz, nagyon jó, ha van egy ember, akire számíthatunk, aki segít ezekben a dolgokban eligazodni, és elmagyarázza, mit kell csinálni.


Őszintén bevallom, hogy amikor beléptem az egyetemre három évvel ezelőtt, teljesen el voltam veszve, és nagyon megörültem annak, hogy van egy ember, akihez fordulhatok a kérdéseimmel, és mivel ő is hallgató, belelát ezekbe a problémákba, pontosan érti, milyen nehézségeink vannak.


Tudnál esetleg konkrét példát mondani, amiben segíteni tudod a hallgatókat?


Ami talán az elsőéveseket a leginkább érinti, azok a tárgyfelvétellel, illetve azon belül is az óraütközésekkel kapcsolatos problémák. Persze néha jól jönne az is, ha lenne egy szótár, amit a kezükbe adhatnánk, hogy pontosan mi mit jelent – például a kredit – de ezeknek az elmagyarázásában is tudok segíteni. De valójában bármilyen kérdéssel fordulhatnak hozzám a hallgatók.


Emlékszem, elsősként megijedtem, hogy butaságot kérdezek, de nem, ez nagyon fontos: nincs rossz kérdés.


Amennyiben pedig egy hallgatót igazságtalanság ér tanulmányai során, bátran kérhet tőlem segítséget.


Ha valamilyen kérdéssel fordulnának hozzád a hallgatók, hol találnak meg téged?


Elérhető vagyok Messengeren és természetesen fogadóidőben a Diákcentrumban személyesen is, e-mailben pedig a csebi.fruzsina@pte.hu címen.


A Hallgatói Önkormányzat csapatával összhangban törekszem arra, hogy minden hallgató a problémáira vagy kérdéseire 24 órán belül érdemi választ kapjon. 

Tehát te fogod betölteni ezt a fontos tisztséget szeptembertől. Hogyan kerültél ide, hogy lett belőled tanulmányi és érdekképviseleti elnökhelyettes?


Eleinte a HÖOK Mentorprogramban tevékenykedtem mentorként, majd az itt szerzett jó tapasztalatokat felhasználva jelentkeztem a BTK HÖK hallgatói képviselőjének, mely tisztségre 2021 decemberében választottak meg hallgatótársaim.


Ezt követően kezdtem el Kirizs Nikolett tanulmányi és érdekképviseleti elnökhelyettes mellett projektasszisztensként dolgozni, melynek során számos munkafolyamatba betekintést nyerhettem, majd 2022 tavaszán kaptam a felkérést, hogy én legyek a BTK HÖK következő tanulmányi ügyekért felelős elnökhelyettese, melyet örömmel vállaltam. 




Akkor talán egyértelmű a válasz, de mit jelent számodra ez a munkakör?


Nehéz szavakba önteni, mert számomra ennek a munkakörnek a betöltése egy hatalmas megtiszteltetés.


Az elődöm, Niki nagyon magas színvonalon végezte a feladatait, és munkám során én is törekszem arra, hogy a BTK hallgatóinak érdekképviseletét a tőlem telhető legmagasabb színvonalon tudjam biztosítani. 


Vannak esetleg konkrét terveid is a jövőre nézve?


Szeretnék minél inkább a hallgatók igényeihez alkalmazkodni, folyamatosan nyomon követni az aktuális problémákat, észrevételeket, annak érdekében, hogy a BTK-s hallgatók tanulmányai minél inkább problémamentesen folyhassanak.


Kiemelten fontosnak tartom az elérhetőséget, a hallgatóközpontúságot és a kölcsönös bizalmat. 

Akár mint tanulmányi és érdekképviseleti elnökhelyettes, akár mint hasonló cipőben járó hallgató, milyen jótanácsot adnál a leendő elsősöknek?


A következő években éljetek meg minden pillanatot, és használjatok ki minden lehetőséget, amit az egyetem kínál!
A PTE család nemcsak egy fogalom, hanem egy életérzés is, amire büszkén fogunk visszagondolni még hosszú-hosszú éveken át. 


Create Account



Log In Your Account