Egyetemisták nyara – Pécs és környékére vonatkozó nyári programajánló

Torjay Anna
2023.07.21.

A vizsgaidőszak lezárultával hirtelen rengeteg szabadideje lesz egy egyetemistának, amit sokféleképpen ki lehet használni. Sokan dolgoznak, utaznak vagy csak pihennek, de időnként jólesik kipróbálni valami újat. Pécsen a tanév végével nem áll meg az élet, nyáron is számos programlehetőség közül válogathat egy itt élő egyetemista. Bár a nyár egyik legnagyobb pécsi eseménye, a Fényfesztivál már véget ért, azért még bőven akad választék más programokból is. 

1. Toulouse-Lautrec világa kiállítás

A művészet kedvelőinek remek program lehet a Janus Pannonius Múzeumban kiállított Toulouse-Lautrec-festmények megtekintése. Henri de Toulouse-Lautrec a francia posztimpresszionizmus és szecesszió egyik kiemelkedő alakja volt, a képei élethűen mutatják be a 19. század végi Párizs hangulatát.

Már csak július 23-ig látogatható a kiállítás, és legközelebb csak három év múlva tekinthető meg, így érdemes minél előbb beszerezni a jegyeket, amelyek diákigazolvánnyal csak 1500 forintba kerülnek.

2. Pont Ott Parti a Széchenyi téren

Talán a nyár egyik legfontosabb eseménye a július 26-án megrendezésre kerülő Pont Ott Parti. A leendő egyetemisták mellett mindenki más számára is izgalmas lehet, hiszen rengeteg interaktív programmal és játékkal készülnek a szervezők.

18 órától Korda György és Balázs Klári ad koncertet a főtéren, illetve a sokak által ismert PTE Brass Band is fellép 19:15-től. 20 órakor kerül sor a ponthatárok kihirdetésére, amelyek egy nagy képernyőn kivetítve lesznek majd láthatók. 

3. KertMozi a Zsolnay Negyedben

Az esőmentes estékre kiváló program lehet egy-egy film megnézése a szabad ég alatt. A Pirogránit udvarban lehetőség nyílik erre. A gyerekkori klasszikusok mellett – mint például a Shrek vagy a L’ecsó – a Harry Potter és a bölcsek kövét, valamint a Bridget Jones naplóját is vetítik majd. 

Egy jegy 1800 forintba kerül, így egy kisebb összegért cserébe hatalmas élménnyel gazdagodhat az ember.


Grafika: Rudas-Mekkey Csenge

4. Abaligeti barlangtúra

Ha valaki ki akar szakadni a városi közegből, és nem mellesleg a nyári hőségből, akkor tökéletes választás lehet számára ellátogatni Abaligetre. A hely Pécstől kevesebb mint 20 km-re, Orfű mellett található, így egy kis autózással/buszozással könnyen megközelíthető.

Óránként indulnak túravezetések, egy kényelmes sétával, egy-két óra alatt bejárható a barlang kb. 466 méteres főága. Diákoknak 2000 forint a belépőjegy.

5. Föld alatti Pécs – séta a város alatt

Bár a város felszíne már mindenki számára ismerős, kevesen tudják, mi rejtőzik alatta. Minden szombaton 11 órától lehetőség nyílik bejárni az ókeresztény sírkamrákat és a Pezsgőház alatti pincerendszert. Különleges élmény lehet azoknak is, akik jól ismerik a várost. 

A belépő 4300 forintba kerül, amely tartalmazza az idegenvezetést.

6. Ördögkatlan

Idén augusztus 1-je és 5-e között kerül megrendezésre a magyar művészeti élet egyik legfontosabb eseménye, az Ördögkatlan Fesztivál. A Villányi-hegységben sokszínű programok várják az érdeklődőket, színházi és cirkuszi előadások mellett koncertekre, irodalmi eseményekre és filmvetítésekre is lehet számítani.

A fesztiválon ebben az évben is helyet kap a PécsiBölcsész-udvar, ahol karunk több oktatója tart kerekasztal-beszélgetéseket változatos témákban, emellett pedig kiállításokkal, kézműveskedéssel és különböző irodalmi, zenei eseményekkel készülnek.

Egy bérlet 26000 Ft, a napijegy pedig 7900 Ft, így az Ördögkatlan az egyik legolcsóbb magyar fesztiválnak számít.

7. MiniFishing 2023 

Ha valaki lemaradt volna a június végi Fishing on Orfűről, nem érdemes szomorkodnia, hiszen augusztus 17–19 között rendezik meg a MiniFishinget. A két fesztivál között annyi a különbség, hogy az ismert előadók mellett feltörekvő zenészek is fellépnek.

Minden napijegy 12990 forintba kerül, a fesztivál teljes idejére szóló bérlet pedig 34990 forint.


Ezek a programok csak egy kis részét képezik a lehetőségeknek. Széles a paletta, így minden egyetemista könnyen találhat magának izgalmas és szórakoztató eseményeket a nyár során.


Create Account



Log In Your Account