Egy szebb karácsony – jótékonysági lehetőségek az ünnepek előtt

Gazdag Viktória
2023.12.29.

Az év egyik legkülönlegesebb eseménye közeledik: a karácsony. Ilyenkor mindenki az ajándékvásárlásra, az ünnepi menüre és a dekorálásra fordítja a figyelmét. A nagy rohanás közepette azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni azokról, akiknek a karácsony valami teljesen mást jelent. Sok család nélkülözések között tölti az ünnepeket, sőt sokaknak még az sem biztos, hogy kerül-e étel a karácsonyi asztalra. A szolidaritás kiemelten fontos az év ezen szakában, ezért mindenkit biztatnék rá, hogy lehetőségeihez mérten adományozzon. A következő cikkben pár jótékonysági lehetőséget gyűjtöttem össze, melyek segítségével szebbé tehetjük a rászorulók karácsonyát.

Cipősdoboz Akció:

Az egyik leghíresebb jótékonysági mozgalom a Cipősdoboz Akció, mely a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével jött létre. Az adakozók cipősdobozba csomagolt ajándékokkal járulhatnak hozzá a rászorulók segítéséhez, amiket a szervezők még az ünnepek előtt eljuttatnak a hátrányos helyzetű gyermekekhez. Ajándékokon kívül érintésmentesen is adományozhatunk az akció keretein belül.

A segélyszervezet november 24. és december 18. között fogadja a segíteni vágyókat.

Pécs is csatlakozott az akcióhoz, az adományokat a kihelyezett gyűjtőpontokon várják az ökumenikusok. A dobozon kérik feltüntetni, hány éves lánynak vagy fiúnak szánják a felajánlást.

MikulásGyár:

A MikulásGyár a mélyszegénységben élő családokon kíván segíteni, illetve az akció kiemelt célja a diszkrimináció térnyerésének visszaszorítása. Sokan kifejezetten a MikulásGyár adományozó akciója végett látogatnak el hazánkba az adventi időszakban. Többek közt Amerikából, Ausztráliából, Kínából és Európa több országából is érkeznek csomagolók.

A humanitárius segélyszervezet akciója idén december 1. és 21. között kerül megrendezésre.

Főként tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket várnak, azonban a legapróbb adomány is szebbé teheti a rászoruló családok tagjait.


Angyalbatyu:

Az adományozni vágyóknak figyelmébe ajánlom az Angyalbatyu országos ajándékgyűjtési akcióját, mely a Katolikus Karitász kezdeményezésével alakult meg. A segélyszervezet célja a nehéz sorsú gyermekek karácsonyát szebbé tenni, így bármilyen adományt szívesen fogadnak, aminek a fiatalok örülhetnek (játékot, könyvet, iskolai felszereléseket, édességet stb.) A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy romlandó vagy törékeny ajándékot, illetve használt ruhaneműt lehetőleg ne adományozzanak. Egyetemünk idén is csatlakozott a kezdeményezéshez, ezáltal a Pécsi Egyházmegye kihelyezett gyűjtőpontjain adhatók le az felajánlások.



Appy – adománygyűjtő automata a gyerekekért:

Az Appy egy nonprofit szervezet, amely beteg, fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű gyermekeket segítő egyesületek munkáját támogatja. Céljuk a civil szervezetek munkájának elősegítése, a rászorulók életszínvonalának javítása. Az automata a budapesti Allee Bevásárlóközpontban került kihelyezésre, azonban online verzió is elérhető.

A támogatók 2000 Ft értékben tizenhárom szabadon választható, különböző ügyet támogathatnak ajándékkártya formájában.

Hogy tetszik lenni?

A Hogy tetszik lenni? a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Fesztivál Önkéntes Központ kollaborációjaként alapult meg a pandémia alatt. A fiatal önkéntesek telefonon keresztül nyújtanak társaságot az idősödő korosztály számára, mely az ünnepek alatt kiemelt fontossággal bír. A kezdeményezés fő célja, hogy az egyedül élő szépkorúak elhagyatottságérzetét csökkentsék. Az önkéntesek jelentkezését egész évben szívesen fogadják, azonban az ünnepek alatt különösképpen várják őket..

Habár a kezdeményezés fő célja nem kifejezetten az adományozásra irányul, úgy gondolom a Hogy tetszik lenni? egy igazán nemes akció, hiszen a szeretet ünnepén senkinek sem szabadna magányosnak éreznie magát.

szeretet.éhség – Adventi Adománygyűjtés:

Magyarország egyik legnagyobb ünnepi összefogását ismét megrendezik, immáron 28. alkalommal. Az akció igen sajátos módon működik: az adományozni vágyók Szívpostán keresztül adományozhatnak a rászorulóknak, és legalább 3000 Ft értékű felajánlás után a segélyszervezet tagjai egy mézeskalács szívet küldenek a segítőknek hálaképpen.

További érdekesség, hogy a szervezet a beérkezett adományoknak csak 10-15%-át használja fel az adventi időszak alatt, hiszen céljuk nem csak az ünnepek, hanem a hétköznapok szebbé tétele is.

Nevetnikék Alapítvány:

A pécsi Nevetnikék Alapítvány nem csak karácsonykor fogad adományokat, viszont ebben az időszakban kifejezetten örülnek a támogatásnak. Az alapítvány a beteg gyermekek szabadidős foglalkozásainak megszervezésével, gyógyulásuk elősegítésével foglalkozik. A támogatók az alapítvány weboldalán különböző összegek adományozásával segíthetik a szervezet által kitűzött projektek megvalósítását.

A Nevetnikék oldalán  maguk választhatják ki, melyik álomterv megvalósítását szeretnék támogatni, melynek haladását nyomon is követhetik, így együtt örülhetnek a gyermekekkel, amikor egy projekt megvalósításához összegyűlik a szükséges összeg.


Create Account



Log In Your Account