Betonból arany – Art of Skate kiállítás Pécsett

Simon Anna
2024.09.08.

Tudtad, hogy a deszkázás alvilági művészete 2020 óta hivatalos olimpiai sportág? A Pécsi Galéria legújabb kiállítása az underground kultúra és a művészet különleges kapcsolatát mutatja be, hiszen a gördeszkázás jóval több, mint sport.

Azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy az elmúlt 50 évben sokak gyerekkorát kísérte végig a gördeszka betonon sikló morajlása. Némelyikünknek csupán egynyári szárnybontogatásként, másoknak hosszabbra nyúlt az időszak, talán még mindig tart a szenvedély. Nem véletlen, hiszen a deszka nemcsak sport, hanem életstílus, látásmód, eszme, sőt művészet is. A Pécsi Galéria pont ezt a többrétűséget ragadja meg legújabb kiállításán, ami az Art of Skate névre hallgat.


A párizsi tárlatot személyesen a kurátor és magángyűjtő, Philippe Danjean hozta magával, a megnyitót szintén ő vezette és lelkesen mesélt szenvedélyéről. A kiállítás a kezdetektől veszi végig a gördeszkázás történetét, kitekint a kultúra számos aspektusára (külön női szekcióval), és igyekszik megragadni, körbejárni sajátos életérzését. A világlátott műdarabok kis városunkban egy magyar részleggel egészültek ki, amelyet a Deák 17 Galéria Az utca nem játszótér kiállításáról kölcsönöztek, illetve egy része a témában legfontosabb magyar márkák reprezentálása.


„Betonhullámokon korcsolyáztunk” – ahogyan a Tony Alva idézet képisége is jelzi, 


a gördeszkázás már a legelső pillanattól valami több volt, mint adrenalinnal túlfűtött sport. 


A kiállítás legnagyobb erénye, hogy megmutatja: a fel-felbukkanó előítéletekkel szemben a közösség, amelyet formál, összetartásáról, szabadelvű és embercentrikus gondolkodásáról híres. A „lázadó bajkeverők” egészen más színben tűnnek fel, jótékonysági akciók és ízlésformáló eszmék élharcosává válnak, még a festékszórók is művészi kifejezőeszközzé avanzsálnak kezükben.


Mégis a legnagyobb kifejezésforma a lábak alatt található a kaland nagy részében. A deszka akkor jó, ha elárul valamit gazdájáról, a gyűjtemény relikviái ehhez mérten sokszínűek. A tárlat hűen bemutatja a kultúra és a mindenkori média szoros egybefonódását, nemcsak híres fotográfiák, de videóanyagok, sőt videójátékok is helyet kaptak a csapágyasok mellett. A szemfülesek még egy pár eredeti amerikai metróaluljáróból kiragadott csempét is kiszúrhatnak a stílusos LED izzók színes fényében.


A kiállítás éppen csak egy leheletnyi történelemmel szórja meg a művészetet, éppen annyira, hogy párhuzamba állítsa a világi és a hazai perspektívát. Kissé más eredet, hajszálnyit eltérő mechanizmus, de ugyanazok az értékek. Ugyanilyen hatásosan mutatja be azt is, ahogyan nemcsak a művészet jelent meg a deszkalapokon, hanem az underground fenegyerekei is beszivárogtak egészen a magasművészet szintjéig. Ugyan a női részleg kissé kötelező jellegűnek tűnik, humora egészen magával ragadó.


Az ellenkultúra mainstreammé válásához számtalan tényezőt és hatást felsorakoztatnak a rövid szöveges kiegészítések, halványan érintve a kérdést, jó-e egyáltalán. Persze a választ már nem nyújtja ezüsttálcán, így nem csak az izgalmas látványvilágot vihetjük haza magunkkal. (Meg autentikus matricákat, csapjatok le rájuk, amíg tart a készlet!)


A tárlat szeptember 22-ig ingyenesen látogatható, és ajánlott minden betonszörfösnek, művésznek és kívülállónak egyaránt!


Fotó: Port.hu



Create Account



Log In Your Account