A bakelitlejátszón épp Sting szól, mikor megérkezünk. A steampunk hangulatú hely tulajdonosa egy szakállas motoros, aki az első pillanattól végtelenül barátságos. Általában ő szolgálja ki a vendégeket, legyenek azok orvostanhallgatók vagy tárgyalásra érkező üzletemberek. A kedves kiszolgálás és némi érdeklődés a hogylétéről mindenkinek jár.
A Next Step Coffee nem egy óriási hely: hat beltéri asztal és négy hely a pult mellett, illetve egy ajtóval leválasztott szoba, ahová tárgyalni lehet elvonulni. Van egy kültéri rész a bejárat előtt, bár a Kórház térre, hacsak nem láncdohányos az ember, nem olyan klassz kiülni. Sokkal inkább a belső tereken van a hangsúly. Olykor előfordulnak kisebb torlódások a pult körül az éppen fizetni készülők és a pultnál beszélgető emberek között, de ez is inkább új interakciókat eredményez, mintsem kellemetlenséget.
Jó kávét szinte bárhol lehet inni, Dunát lehet rekeszteni a kávézókkal Pécsen, de ahol ez jó kiszolgálással is párosul, az kiemelkedő hely.
Fontos megjegyezni, hogy a tulaj utálja az ötforintosokat, így ha lehet, inkább ne fizess azzal, bár nekem még nem sikerült felbosszantanom vele, de határozottan érződik, hogy ilyesmivel ki lehet húzni nála a gyufát.
Térjünk át a kávéra! A Next Step Coffee a pécsi Bean On kézműves kávépörkölő cég termékeit használja, mint több más helyi kávézó is.
A Next Step egyik igazi nyári különlegessége a Habvihar elnevezésű kaland. Az alapja roppant egyszerű, de mégis ebben rejlik a különlegessége: nyár elején elindul egy kis masina, ami a laktózmentes tejből készült, mézes jégkása előállításáért felel. Erre engednek rá egy rövidebb, világos pörkölésű presszókávét. Kellemes, egyedi, hűsítő. Emellett itt sem ismeretlen a latte art a kapucsínó és a matcha latte tetején.
Sütifronton sem kell aggódni, ha betér ide az ember, esetleg csak azon, hogy nem tudja az összeset megkóstolni. Pozitívum, hogy a torták és más édességek többsége saját készítésű. A tulajdonosok fontosnak tartják, hogy hetente legalább egy sütemény legyen laktóz- és gluténérzékenyek számára. Emellett egy beszállítótól érkezik mindenmentes sütemény is, folyamatosan bővül a repertoár.
Időnként pénteken extra érdekességek is előfordulnak. Egy darabig rétes pénteket tartottak, mostanában már nagyobb a változatosság
– én legutóbb egy kardamomos-narancsos háromszöget kóstoltam. Rendszeresen visszatérő, remek reggeli a banánkenyér, aminek a tésztája zabból készül, de ha a klasszikusabb francia vonalra vágysz, akad croissant is.
Grafika: Buda Klaudia
A hely éke a bakelitlejátszó, rendszeresen erről szól a zene, és megvan annak a hangulata, amikor a pultból kijönnek, hogy megfordítsák a lemezt. Olykor a vendég is választhat egy kis üvegvitrinből, amiben 50-60 lemezt biztosan átnyálazhatunk, mire megtaláljuk az igazit. Ha szereted a jó kávét, a steampunk hangulatot és a bakelitek közti bogarászást, itt a helyed.