„A Student Hub mindenkié” – Interjú Glöckler Évával, az új külügyi referenssel

Jáger Luca
2024.05.05.

Hölgyeim és uraim, bemutatom az új külügyi referenst, Glöckler Évát! Jelenleg másodéves pszichológia szakos hallgató, akivel már szakesteken, de a legutóbbi gólyatáborban seniorként is találkozhattatok. A külügyi referens tisztség egy igazán sokrétű munkakör, mely célja leginkább a külföldi hallgatók segítése, persze sok más dolog mellett. Most ennek kapcsán beszélgettem vele. 

Kérlek mesélnél magadról néhány szóban?

Már viszonylag régebb óta Pécsett tartózkodom, ide jártam gimnáziumba is. Nagy törés volt bennem az, hogy végül nem volt merszem innen elmenni – például Budapestre jelentkezni – és eleinte féltem attól, hogy ezt meg fogom bánni. Hát, nagyon nem így lett. Az első évem igaz, nehezen telt, mert eléggé „kivontam magamat a forgalomból”. Nem voltam gólyatáborban, sem orientációs napokon, tehát teljesen a radar alatt sikerült elmennem. Végül ezt az egyedüllétet az törte meg, hogy jelentkeztem a Külügyi Bizottsághoz, onnantól kezdve pedig már minden felgyorsult. Jöttek a szakestek, megismertem a szaktársaimat, új embereket. 

Korábban már töltöttél be másmilyen, vagy épp hasonló tisztséget? 

Egyetem előtt nem igazán, gimiben sosem voltam például diákelnök. Igazából nekem ez az első alkalom, hogy aktívan részt veszek hasonló dolgokban. Szeptember óta operatív ügyekért felelős tag vagyok a Külügyi Bizottságban. 

Vágytam rá, hogy esetleg feljebb másszak ezen a ranglétrán, de azt álmaimban sem mertem volna gondolni, hogy ez ilyen hamar megtörténik. Nagyon nagy megtiszteltetés ez számomra. 

Honnan jött a gondolat, hogy jelentkezz erre a feladatra?  

Mindenféleképpen szerettem volna valahova csatlakozni, hogy részt vehessek az egyetemi életben, ugyanis nekem ez hiányzott. Először egyébként a PécsiBölcsész magazinhoz jelentkeztem írónak, ahová viszont nem vettek fel. Ezután egy kedves barátnőm és szaktársam, Pinke Dia küldte nekem a PécsiBölcsész egy posztját arról, hogy a Külügyi Bizottság tagfelvételt hirdet, és mondta, hogy csak menjek és próbáljam meg. Nehezen viseltem a magazin visszautasítását, de azt kell, hogy mondjam, ez volt a helyes út. Hálás vagyok, amiért így alakult, mert most nagyon jó helyen vagyok, nagyon élvezem ezt az egészet. 

Elmesélnéd, hogyan lettél külügyi referens? 

Keresztes Ádám (ő a jelenlegi külügyi referens) és Jászai Jázmin kerestek meg azzal, hogy Ádám idén diplomázik és át szeretné adni valakinek a tisztséget, ők pedig egyből rám gondoltak. Nekem ez nagyon jól esett, bár nem számítottam rá. Az is egy jó sztori, hogy mindez hogyan történt. Előző nap voltunk egy közös mozaikozáson a seniorokkal, és ott beszéltem Shermivel (Fábián Patrikkal), a kommunikációs referenssel. Elmeséltem neki, hogy ,,úristen, csak annyit mondtak, beszélni akarnak velem, és akkor most engem ki fognak rúgni?” (Nem lett volna indokuk rá, nem is tudom, miért gondoltam erre.) Ő csak nevetett egyet, mert nem mondhatta el, mit akarnak tőlem. Így azért elég ijedten érkeztem a megbeszélésre, de másnap már azt mesélhettem Sherminek, hogy felkértek külügyi referensnek. 

Mik lesznek a feladataid, hogyan kell elképzelni ezt a munkát? 

A külügyi referens nem csak a Külügyi Bizottsággal, hanem a Student Hubbal is foglalkozik és gyakorlatilag a külföldi hallgatók érdekképviselete a fő feladatunk. Ebbe beletartozik majd, hogy a bizottság mellett a Student Hubot is koordinálni kell, kiosztani a feladatokat, kiírni az ösztöndíjakat, illetve rengeteg szervezettel is együtt dolgozunk. Ilyen volt az ESN, a Tripod, de most épp a PSA nyújtotta felénk a kezét együttműködés reményében.

Úgyhogy a munka a kommunikációs feladatok mellett kreatív részekből is áll, gondolok itt többek közt az események kitalálására.

Bár ebben az egész bizottság részt vesz, szóval nem egyemberes feladat. A külügyi referens még tagja egyébként az Erasmus Bizottságnak is, szóval bőven akadnak feladatok, az biztos. 



Mivel foglalkozol most, hogy külügyi referens lettél? 

Nos, a tisztséget szeptembertől fogom betölteni. Ebben az évben még Ádám a hivatalos referens, én pedig az operatív ügyekért felelős tag vagyok. Ami viszont már most változás volt, az többek között az, hogy a ügyeltem a Student Hubban. Ez egy nagyon jó tapasztalatszerzési lehetőség volt, sokkal könnyebben tudok úgy együtt dolgozni velük, hogy én is jártam már a cipőjükben. Illetve ami még változott, hogy csütörtök reggelenként ügyelek a Diák Centrumban. Ez abból áll, hogy bejövünk Ádámmal és ő kb. 2 órán keresztül elmagyarázza nekem, ami éppen aktuális. Ezen kívül megmutatja hogyan kell kommunikálni, tárgyalni, hivatalos emailt írni stb., elkezdtem betanulni. 

Milyen terveid vannak a jövőre nézve? 

Ez azért bonyolult kérdés, mert sokkal nehezebb az eseményeket, együttműködéseket megszervezni és a kapcsolatokat ápolni, mint ahogy azt az ember elsőre gondolná. A külföldi hallgatóink száma ráadásul exponenciálisan növekszik, egyre többen lesznek, úgyhogy mindenféleképpen szeretném azokat az eseményeket megtartani, amik eddig jól mentek és amik népszerűségnek örvendtek náluk. Ilyen például a Quiz Night, a Tökfaragás vagy akár az Easter egg hunt tojáskeresős-sorversenyes eseményünk.

Szóval, amiket szeretünk, azokat mindenképp megtartanám és ezeken felül pedig sok ötletem, tervem van.

Például örülnék, ha több eseményt tudnánk rendezni – akár kisebbeket, amiknek alacsony, vagy egyáltalán nincs költségvetésük – és gyakorlatilag egy közösséget szerveznénk. Jó lenne, ha nem csak egy szórakoztató szerv lennénk, hanem bizalommal és jó kedvvel fordulnának hozzánk a hallgatók bármikor, bármilyen problémával. Épp ezért az új külügyi bizottságos hallgatónk és a Student Hub tagjai is képzésben fognak részt venni. Törekszünk arra, hogy mire feladatuk lesz, már képzettek és tapasztaltak legyenek. Egyelőre ilyen terveim vannak. Ami talán újdonság: szeretnék legalább havi két eseményt rendezni és fel szeretném turbózni kicsit a social media kommunikációt is. Ami megjegyzem, most is nagyon jó, de szeretném, ha lennének olyan játékok vagy foglalkozások, amelyek csak social medián keresztül zajlanak. A költészet napi posztjaink például ilyenek voltak, úgyhogy erre már van azért affinitás.  

Zárásként elmondanád, mit üzennél a hallgatóknak leendő külügyi referensként? 

Sokan azt gondolják – főleg a magyar hallgatók –, hogy ezek az események kizárólag a külföldi hallgatóknak vannak és ők nem jöhetnek el. De! Eljöhetnek, sőt gyertek el,  mert érdemes volna sokkal jobban integrálni a külföldi és a magyar hallgatókat. Ezzel már a jelenlegi kulturális referens, Hidegföldi Anna is próbálkozik, van rá igény. Örülnénk, ha a magyar hallgatók is követnék például a Student Hub oldalát, nem csak a pécsibölcsészt, és akár ők is hozzánk fordulnának a kérdéseikkel. Nagyon sok olyan dologban tudnánk segíteni a mindennapjaikban, amiben a külföldi hallgatóknak is. Például sokan nem találják meg elsőre a Rókuson található épületet. A Student Hubhoz bárki, a magyar hallgatók is bemehetnek. Sőt, akár olyan kérdésekkel is nyugodtan jöhettek hozzánk , mint hogy ,,hol lehet az International Eveningre jegyet venni. Igyekszünk lehetőleg minden ügyben segítséget, de ha azt nem is, akkor legalább tanácsot adni.

Gyertek el az eseményekre – főleg kvízestekre, csapatversenyekre –, ne fogjon vissza az,  hogy angolul folynak. Azt gondolom, hogy a mai világban egy egyetemista beszél olyan mértékben angolul, hogy élvezni tudná őket. Barátságok köttethetnek, kapcsolatok alakulhatnak, és a külföldi hallgatóknak is nagy segítség lenne sokszor egy magyar barát.

Célunk tehát, hogy meghozzuk a magyar hallgatók kedvét is ahhoz, hogy eljöjjenek és barátkozzanak a külföldiekkel. Ők sokkal nyitottabbak, mint gondolnánk, és nagyon szívesen beavatnak minket a kultúrájukba. Rengeteget lehet tőlük kérdezni, szívesen mesélnek. Sokszor a magyar hallgatók szerintem félnek tőle, hogy rosszat mondanak vagy kérdeznek, pedig nem láttam még példát arra, hogy ebből bármilyen probléma származott volna. Nagyon szeretném és szeretnénk, hogy az említett eseményekre ne csak külföldi hallgatók járjanak. Igaz, elsősorban az ő segítésüket vállaltuk, de jó lenne, ha a magyar hallgatók is aktívan részt vennének az említett eseményeken.

A Student Hub mindenkié, ez is a lényege ennek a multikulturális szervezkedésnek.

Külföldi hallgatók segítése, események szervezése, kapcsolatok ápolása, hivatalos ügyek intézése, együttműködések, a magyar hallgatók integrációja. Azt hiszem megállapíthatjuk, hogy sokrétű, de leginkább fontos munkát végezve az új külügyi referens sem fog unatkozni. 

Fotók: Czicza Szabolcs


Create Account



Log In Your Account