„A gólyatábor szellemiségét nem a helyszín, hanem a részt vevő hallgatók hordozzák” – Interjú Vendég Bencével, a BTK HÖK általános és stratégiai elnökhelyettesével

Novák Henrietta
2023.01.19.

Augusztus 15-én új helyszínen nyitja meg kapuit a BTK gólyatábora – négy napig kántálásoktól lesz hangos a pécsi Szalay László Kollégium. Vendég Bencét kérdeztük a szervezésről, az újdonságokról.

Kevesebb mint egy hónap múlva elkezdődik a HÖK egyik legnagyobb eseménye, a 2022-es BTK-s gólyatábor. Hogy állnak a szervezési folyamatok?

A szervezés már január óta zajlik, most már az utolsó simításokat végezzük, például a gólyacsomagok összekészítését, amelyeket hamarosan meg is kapnak a frissen felvett hallgatók. Augusztus elején pedig indul a jelentkezés a táborba, idén is online módon. A szervezői csapat is összeállt a gólyák fogadására, ezzel idén két kört is futottunk.

Először tartottunk egy speakerválogatót, amit Greff Dóri, az előző gólyatábor speakere koordinált. Szerintem nagyon jól sült el az esemény, sokan eljöttek szurkolni a jelentkezőknek, jó volt a hangulat, mi pedig elégedettek voltunk a végső választással.

Ezután szokás szerint volt seniorválogató is, ahol a közel 60 jelentkező közül sikeresen ki tudtuk választani azt a 24 főt, akik a piros pólót fogják majd viselni a táborban. Idén szerettünk volna több senior számára lehetőséget biztosítani a táborban való részvételre, ugyanis nagyobb gólyatáborunk lesz, köszönhetően az új helyszínnek, a Szalay Kollégiumnak.

Miért volt szükség új helyszínre?

Tavaly készítettünk egy elégedettségmérést, amelyet egész sok gólyánk kitöltött, és a válaszaik egyértelműen egy irányba mutattak: a programstruktúrával kapcsolatban problémák nem merültek fel, azonban az étkezés és a szállás minőségével igen. Mi, szervezők elég erősen kötődünk Sikondához, mindannyian voltunk már ott 4-5 gólyatáborban, viszont egyértelmű jelzést kaptunk arról, hogy ez a helyszín ma már nem elégíti ki a fiatalabb generáció igényeit. Ezért az év elején elkezdtük megvizsgálni, hogy milyen alternatíváink vannak. Végignéztünk számos táborhelyszínt a Dél-Dunántúlon, de sajnos azt láttuk, hogy kevés lehetőség van ekkora embertömeg elhelyezésére. Így merültek fel a kollégiumok, ami egyébként nem új dolog, más karok is szerveztek már pécsi kollégiumban gólyatábort, melyekről jó visszajelzéseket hallottunk. 

Mondanom se kell, hogy egy kollégium nagyságrendekkel magasabb minőségű szállást biztosít az eddigiekhez képest, kényelmesebbek az ágyak, modernebb a bútorzat, mindenkinek jut meleg víz. Emellett az, hogy Pécsen van, megszüntet egy csomó logisztikai problémát, egyszerűbbé teszi a tábor szervezését, például például nem kell a gólyáknak egy egész délelőttöt a sikondai buszra való várakozással tölteni.

Nyilván a programstruktúrát is át kellett valamennyire írni, de nem vettünk ki semmit, ami jól működött, próbáltuk integrálni az új helyzetbe a régi elemeket. 

Ezenkívül a kollégium alatt található, egykori Raktár Klub helyén tudjuk majd tartani a bulikat, ahol kényelmesen elférünk. Évről évre teltházas a rendezvény, és még ezen felül is vannak várólistán jelentkezők, ezért növelni szerettük volna a tábor résztvevőinek létszámát, ami végül sikerült is, hiszen a Szalay Kollégiumban az eredetinél 75-el több személy fér majd el.

Milyen változásokat hoz még az új környezet?

Szerencsére azt mondhatom, hogy mindenre lesz lehetőség itt is, amire korábban volt: ugyanúgy lesz színpad, egy hatalmas sátor, ahol a nappali programokat tarthatjuk, és egy szórakozóhely, ahol az estieket, ahol a megszokottakhoz hasonlóan minden nap több fellépő biztosítja majd a szórakozást.

A seniorok a korábbi évekhez hasonlóan várni fogják a gólyákat a vasútállomáson és az autóbusz-állomáson, és elkezdik teremteni a hangulatot, majd egy több állomásból álló játék keretei között fognak együtt elsétálni a kollégiumig. 

Felmerültek valamilyen aggályok az újdonságok miatt?

Inkább kérdések merültek fel a szervezés során, de azt kell mondjam, szerencsére eddig mindenre sikerült választ találnunk. Úgy gondolom, hogy a gólyatábor szellemiségét nem a helyszín, hanem a résztvevő hallgatók hordozzák, valamint a már kialakult programok, szokások és kultúra. Ez a pozitív lelkület nem fog megváltozni a más környezet miatt, szerintem csak jobbak lesznek a körülmények.

Nincs kétségem afelől, hogy ez a gólyatábor az elmúlt évek egyik legszínvonalasabb táborává válhat.

A programstruktúrán is úgy igyekeztünk változtatni, hogy kis túlzással a nap elejétől a következő nap nap elejéig legyen lehetősége különböző programokon részt venni és megállás nélkül szórakozni. A seniorok pedig továbbra is segíteni fognak abban, hogy mindenki olyan módon és mértékben bulizhasson, ahogyan azt ő szeretné. 

Miért érdemes eljönni a gólyatáborba?

Ez egy olyan életre szóló élmény, amire igazán csak egyszer van lehetősége az embernek életében. Sok jelenlegi és volt hallgatót meg lehet kérdezni a gólyatáboráról, biztos vagyok benne, hogy sokan mesélnék azt, hogy nagy hatással volt az egyetemi éveikre.

Nagyon jó barátságokat lehet itt kötni, élményeket szerezni, sok információt magadba szívni, és általánosságban egy olyan közösségbe bekerülni, ami végigkíséri a tanulmányokat, vagy akár egész életen át tart.

Ehhez hozzájön az is, hogy olyan időszakot élünk, ahol nehéz megmondani, hogy mit hoz a jövő, így addig érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel, amíg vannak. Mi is így állunk hozzá: amíg tudunk, addig egy hatalmas bulit csinálunk, ahol mindenki jól érzi magát!


Create Account



Log In Your Account