A félévtemető hajnala – újranyit a Szenes!

Anta János Attila
2024.02.06.

„Ha hétfő, akkor Szenes!” – így hangzik az a mondat, amit a BTK-n töltött majd’ tíz évem alatt már fejből fújok. A bölcsészek bányája  pedig a február eleji félévkezdéssel újra kinyitja a kapuit! A Szenes Klub egy olyan hely a BTK-n, aminek megvan a maga varázsa és a hangulata. A félév első tanítási napja február ötödike volt, ahogy a Szenes is ekkor nyit ki újra, hogy a fáradt egyetemisták maguk mögött hagyhassák a vizsgaidőszakot.

Egy átlagos egyetemi hallgató az itt eltöltött 3+2 éve alatt rengetegszer fordul meg a Szenesben. Aki a BTK-ra jön, már a Campus-túrák alkalmával ellátogathat a Bányába, ahol  kedvet kaphat ahhoz, hogy rendszeres látogatója legyen a Klubnak. Vagy akár tagjává is váljon a sikeres felvételi után a Crew-nak.

Azonban nem csak ennyit jelent az aula melletti helyiség az egyetemen. Általában a zenés estekről jegyezzük meg a Szenest, de ennél azért sokkal többet nyújt. Nappal közösségi tér, este koncerthelyszín. Amióta itt vagyok azonban láttam már dumaszínházas estet, színházi előadást, ruhacserét, adománygyűjtést, lagzit, megannyi szakestet (nyelvi, töri, pszicho, kommédia), tematikus esteket (mint a nagysikerű mexikói est, amin e cikk szerzője csak baráti támogatással tudott az ajtón belépni), mozidélutánokat és még Nirvana tribute nightot is.


Ha egy szóval szeretném összefoglalni a Szenest, azt mondanám, hogy sokszínű



Ezt a tavaszi szezon rajtja is bizonyította, ugyanis mindjárt a Szenes nyitóra egy elektro-alter vegyesvágott érkezett. Lenkke és a Collect All And Save táncoltatta meg a népet. Lenkke egy olyan előadó, aki korábban  például Dzsúdló előtt játszott az Arénakoncertjén és a bemutatkozásában olvasható, hogy „a koncerteken merengős alterpop dalai mellett teret hagy a táncra hívó elektronikus energiáknak”. Dzsúdló mellett az Analog Balatonnal is turnézott.




A Collect All And Save pedig a Kaktusból ismert Borbás Máté Olivér és Irsik Bence elektroprojektje. A leírásuk szerint van ebben a zenében minden, mint a búcsúban, többek között gitár központú techno, house, stb.


A két előadó mellett pedig régóta nincsen PUDAR nélkül Szenes Nyitó, és ez így volt már 2015-ben is, de emlékeim szerint 2016-ban is.

Pedig azok már elég régen voltak. Az elektronikus zene a Bányában a MILLENIUM-hoz köthető leginkább. Nem is maradnak a dárézást kedvelők veretés nélkül, ugyanis február 9.-én már mehetnek is zargatni a hatalmas subokra és a gyomrot masszírozó basszusokra, ütemekre. Tőlem ugyan távol áll ez a fajta zene, de a képek mindig arról árulkodnak, hogy szép számban vannak jelen a MILLENIUM kedvelői a Szenesben ilyenkor.




Emellett lesz még Esze Tamás és kisbetűs ünnepnapok koncert is a Nyitót követő hétfőn. Igen, ez már a Szeneshez jól kapcsolható alterzene. Tetszik vagy nem, a Bánya és az alter kapcsolata elengedhetetlen. A 30Y, a Kispál és a Borz; ez két olyan országosan is ismert zenekar, amelyek indulásához óriási köze van a Szenes Klubnak.


Március 18-án pedig a DÁNIELFY is fellép. 

Lehetne nagyon sok példát felsorolni még, hogy milyen események történtek korábban a Bányában, nem beszélve azokról a programokról, melyek még előttünk állnak (a farsangozás vagy a jó öreg szakestek, de akár említhetnénk a közelgő pizsiparty-t és a várva-várt lagzit is). De elég csak a BTK-TTK párharcokat követő bulikra gondolni – akik esetleg 2016-17 környékén kezdtek az egyetemen és még mindig itt vannak; ők tudják miről beszélek – vagy a Kolbásztöltő- és az Oktoberfest afterekre gondolni. Mert egy valami biztosan közös azokban az emberekben, akik régen is és most is a Szenesbe járnak, vagy majd később fognak: egy félmosolyból vagy a másik szemének a rándulásából is tudjuk, hogy mi történt előző este. Olyan ez, mint egy diktatúrában underground szerveződő ellenállás.


Csak ez a felszínen van. És itt mindenki boldog.

Fotók: Szenes Klub Facebook


Create Account



Log In Your Account