5 érv a PTE mellett, avagy miért is jó pécsi egyetemistának lenni

Gazdag Viktória
2024.02.11.

Az egyetemválasztás egy meghatározó korszak minden fiatal számára. Vannak, akik konkrét elképzeléssel indulnak neki ennek az időszaknak, azonban sokakban egy óriási kérdőjel, hol folytassák a tanulmányaikat a középiskola után. Az országban számos nívós egyetem közül lehet választani, amely komoly fejtörést okozhat a felvételi előtt állóknak. Bizonyára sokan állnak tanácstalanul ahhoz a kérdéshez, hogy vajon melyik egyetem mellett érné meg letenni a voksot. A következő cikkben hoztam nektek öt érvet a PTE mellett, melyek megkönnyíthetik a döntéshozatalt és segíthetnek abban, hogy jobban megismerjétek az egyetemet, a szabadidős lehetőségeket és persze nem utolsó sorban a pécsi életérzést.

Mielőtt azonban felsorolnám az előbb említett érveket, szeretnék pár szót ejteni a legfontosabb szempontról, miszerint a PTE sokak számára lehet tökéletes választás. Egyetemünkön a légkör nagyon családias és befogadó. Sok egyetemnél a hallgatók csak látásból ismerik egymást, azonban Pécsen ez nem így van. Számomra meglehetősen jó élmény volt az a sok kedvesség, közvetlenség és segítőkészség, amit a hallgatók tanúsítottak egymás felé, így őszintén ki merem jelenteni: pécsi egyetemistának lenni felemelő érzés.

Viszont, ha ez nem lenne elég meggyőző, következzen az előbb említett öt érv a PTE mellett:

Tudományos élet, sport- és kulturális lehetőségek 


A PTE hangsúlyt fektet a tehetségek felkutatására, ezért nem véletlenszerű, hogy számos nívós versenyeredménnyel büszkélkedhetünk, mind a sport, mind az elméleti megmérettetések terén. Egyetemünkön jó néhány kutatóprogramban lehet részt venni, belemélyedni egy-egy érdekes témába, erre pedig tökéletes lehetőséget nyújt a Kari Tudományos Diákköri Konferencia. A KTDK keretein belül a hallgatók részt vehetnek a PTE intézeteinek kutatómunkáiban.


Ezen felül pedig az országos TDK konferenciákon (OTDK) mérhetik össze a tudásukat, ahol egyetemünk tagjai kiemelkedő sikerrel szerepelnek, és nagyszerű eredményeket érnek el.

Lehetőségek az egyetem kapuin kívül és belül

Az egyetemi élet az órák látogatásán kívül számos lehetőséget tartogat, így hoznék néhány példát, a teljesség igénye nélkül. A PTE Botanikus Kertje a maga csaknem hét hektárjával kitűnő időtöltést kínál a hallgatóknak. Tökéletes egy kis elvonulásra, vagy két óra közötti sétára is. Vizsgaidőszakban nagyszerű helynek bizonyul a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, ahol szinte minden szakirodalom elérhető és tökéletes környezetet biztosítanak a tanulásra, függetlenül attól, hogy ki milyen karra jár. Kiemelt fontosságúnak tartom megemlíteni a Janus Egyetemi Színházat, mely diákszínházként híresült el. Saját bemutatóknak, képzéseknek és táboroknak ad helyet az intézmény, így tökéletes lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra vágyó fiataloknak. 



Grafika: Szabó Dalma 


Közélet a PTE-n

A másik fontos szempont a szórakozás, amiből bőven van választék. Ilyen például a BTK-n található Szenes Klub, mely egyedülálló az országban, hiszen ez az egyetlen szórakozóhely, ami teljes mértékben az egyetem szabályozása alatt áll. Ezenkívül érdemes megemlíteni a Közgáz-szerdákat, a Pécsi Est Cafét és a Trafikot is, ha a bulizásról van szó. Továbbá nem lehet kihagyni a PEN Fesztivált sem, amely a PTE legnagyobb közösségi rendezvénysorozataként van számon tartva. A többnapos eseményen hazai és külföldi produkciókkal szórakoztatják az egyetemistákat, a jó hangulat pedig garantált. 

A PTE nyújtotta külföldi mobilitási programok

Egyetemünk nagy hangsúlyt fektet a külföldi mobilitási programokra, így a hallgatók számos program és ösztöndíj keretein belül tanulhatnak a világ számos pontján.

Néhány példát említve: a Pannónia ösztöndíjprogram segítségével lehetőség nyílik tanulásra, kutatói munkavégzésre vagy a szakmai gyakorlat teljesítésére Európán belüli és kívüli országokban egyaránt.

Emellett többféle nyári és téli egyetemen is részt lehet venni, többek közt Isztambulban vagy Csehországban, ahol igazán különleges témákban mélyíthetik el tudásukat az érdeklődők mindamellett, hogy kapcsolatokat építhetnek és felejthetetlen élményeket szerezhetnek.


Pécs, az egyetemváros

Ha a PTE-ről beszélünk, nem mehetünk el amellett, milyen különleges is az a város, ahol az egyetem működik.


Nem hiába hívják Pécset egyetemvárosnak, hiszen az oktatás tíz karon zajlik, azonban Pécs ennél sokkal több, hiszen számos látnivalót tartogat az ide érkezők számára.

Ilyen például a Zsolnay Kulturális Negyed, ahol állandó- és időszakos kiállítások kerülnek megrendezésre. A Niké-szoborhoz mindenféleképpen érdemes ellátogatni, hiszen gyönyörű kilátás nyílik a városra és kiemelten kedvelt hely az egyetemisták körében, így ismerkedésre is alkalmas. Viszont, ha már a kilátásról van szó, a TV-tornyot sem lehet kihagyni, elvégre ez Pécs egyik jellegzetes látványossága. A Pécsi Bazilika csodás látványa biztosan megér egy sétát, de elidőzhetünk a mellette lévő Szent István Parkban is. Végezetül – de nem utolsó sorban – a Széchenyi tér a város szíve, ahol számos éttermet és kávézót találhatunk kellemes környezet és utcazenészek kíséretében. Kijelenthetjük tehát, hogy Pécset nem véletlen tartják számon a “kultúra városaként”.


Create Account



Log In Your Account