Tavaszi fáradtság – mi ez és mit tehetünk ellene?

Gazdag Viktória
2024.04.06.

A tavasz hivatalosan is beköszöntött, az idő egyre melegebb és a napsütés lassan egészen mindennapossá válik. Ilyenkor mindenkinek jobb a kedve, pozitívabbak és boldogabbak vagyunk, hiszen végre vége szakad a borús, hideg napoknak. De mi van akkor, ha felüti fejét a tavaszi fáradtság és állandóan erőtlenek, kimerültek és letargikusak vagyunk? A következő cikkben szeretném veletek ismertetni, hogy mi is az a tavaszi fáradtság és mit tehetünk, hogy minél előbb átvészeljük.

Tavaszi fáradtság, mint jelenség:

A köznyelvben elhíresült tavaszi fáradtság megnevezés egy pszichés tünetekkel járó állapot. Megesik, hogy fizikai tüneteket is okoz, mint például fejfájás, alvási problémák vagy ízületi fájdalmak. Érdekes még megemlíteni, hogy depresszióra hasonlító lelki tüneteket is kiválthat, mint például a letargikus, melankolikus hangulat és a sötét gondolatok. 


Fontos azonban kiemelni, hogy ez csak egy átmeneti állapot és nagyrészt a hormonháztartásunk ingadozásához köthető, tehát semmi komolyabb problémát nem jelent. 

A hormonok szerepe:

A fizikai és lelki tünetek részét a testünkben zajló hormonális folyamatok okozzák, ugyanis télen a szervezetünk kevesebb fényhez jut, ezáltal pedig az alvási hormon és a boldogsághormon szintje lecsökken. Ezek képződéséért a fény felel – amihez valljuk be, télen nem igen jutunk. Ezért van az, hogy mikor beköszönt a jó idő és a napsütés lassan állandóvá válik, a hormonháztartásunk ingadozni kezd és aluszékonyak, szomorúak, vagy folyamatosan fáradtak vagyunk. 



Grafika: Horváth Anna 

Ami viszont érdekesebb: mit tehetünk, hogy ez az átmeneti állapot minél előbb véget érjen?
  • Mozgás: Szerencsére az idő egyre melegebbé válik, később sötétedik, így egy délutáni séta vagy egy kis futás, kocogás nagyban hozzájárulhat az előbb említett hormonok termeléséhez. Kiváló lehet még egy szabad-levegős jóga is, ami híres arról, hogy nem csak a testünknek, hanem a lelkünknek is egyaránt kedvező. Ezeknek köszönhetően enyhülhetnek a tavaszi fáradtság okozta tüneteink és a mozgás közben felszabaduló endorfin is hozzájárulhat a boldogságszintünk növekedéséhez.
  • Rendszeres étkezés: A kiegyensúlyozott energiaellátás elengedhetetlen ebben az időszakban, így fontos, hogy napi többször, kisebb mennyiségű ételeket fogyasszunk. A vitamindús ételeket kell előnyben részesíteni, mint például a gyümölcsöket, zöldségféléket, tejet és tejtermékeket. Mindemellett nélkülözhetetlen az elegendő folyadékfogyasztás, amiből a szakértők 1,5-2 litert ajánlanak naponta. 
  • Lelki egészség: A tavaszi fáradtság legyőzéséhez nem csak az étkezés és a mozgás fontos, hanem az is, hogy odafigyeljünk a gondolkodásunkra és a kapcsolatainkra. Szükségszerű, hogy minél több időt töltsünk a számunkra fontos emberekkel, például a családtagjainkkal, barátainkkal. Egy jó beszélgetés ugyanis hamar szerte tudja oszlatni a sötét gondolatokat.
  • Kikapcsolódás: Ha már minden társas kapcsolatot kiveséztünk és inkább egy kis magányra vágynánk, összpontosítsunk az általunk kedvelt hobbikra. Olvassunk, hallgassuk meg a kedvenc zenéinket, nézzünk meg egy jó filmet vagy sorozatot, menjünk el sétálni a közelben található kirándulóhelyekre. Az olyan cselekedetek, amiket szívesen végzünk garantáltan "lélekgyógyító erővel" fognak bírni és segíteni fognak abban, hogy a tavaszi fáradtság minél hamarabb köddé váljon. 

A tavaszi fáradtság nem betegség, csak egy átmeneti állapot, amit a fenti tanácsokkal könnyen legyőzhetünk.

Élvezzük ki a pihenést, a jó időt, a napsütést és persze a szünetet is, hogy feltöltődve, frissen vághassunk neki a félév hátralevő részének és a vészesen közelgő vizsgaidőszaknak. 

Szeretném megemlíteni nektek az Ifjúsági Lelki Elsősegélyt, amelyről – ha csak futtában is – bizonyára sokatok hallott már. Ha úgy érzed, hogy a rossz hangulat többről szól, mint a tavaszi fáradtság, keresd fel a 116-111-es telefonszámot, ahol ingyenesen, anonim módon, a nap bármely szakában állnak szakemberek a rendelkezésedre – ítélkezés nélkül.



Create Account



Log In Your Account