Dallamtapadás és kikapcs – zenével a demotiváltság ellen

Matos Sára Anna
2024.05.01.

Nyakunkon a vizsgaidőszak, és tavaszi fáradtság ide vagy oda, megterhelő hetek, hónapok várnak ilyenkor mindannyiunkra, amikor szükségünk van egy kis kikapcsolódásra. Viszont az időnk korlátozott, a fókuszunk a tanulmányokkal kapcsolatos teendőkre szűkül, és sokszor nem fér bele, hogy házon kívül is hagyjuk fújni az agyunkat vagy akár a testünket. Éppen ezért érkezem nektek egy olyan cikkel, amelyben bemutatok néhány Spotify-műsorlistát – ezekben útitársra lelhettek a pihenésben, de a segítségetekre lehet akkor is, ha tanulás közben tornásztatnátok meg az agyhullámaitokat. Fülesekkel elő, a zenét pedig hangosítsd fel, ha a gondolataidat lehalkítanád!

Ahogyan azt már tudhatjátok, a zenének igen sok jótékony hatása van. Előfordul, hogy egy hosszú nap után kellemes dallamokkal vagy énekléssel csitítjuk le túltengő gondolatainkat, valamint több kutatás azt is alátámasztotta, hogy akár a rossz közérzet és a kékes hangulat javítására is szolgálhat. Sőt mi több, vannak műfajok, amelyek kiválóan illenek egy-egy záróvizsgatétel magolásához, vagy a beadandók eszeveszett megírásához is.


Szeretnék nektek kedveskedni pár trekkel és listával, hogy a fentebb említett jótékony hatásokat előcsalogassuk téli álmukból. Azonban köztudott tény az is, hogy a pécsi hallgatók, itt a magyar könnyűzene kiemelkedő medrében, igencsak szerteágazó ízléssel rendelkeznek a zenefogyasztást illetően. Így igyekszem minél több műfajt felvillantani számotokra, hogy mindenki megtalálja a szívéhez közel álló vagy tanulási módszereihez passzoló dallamokat!


Klasszikus zene


Kezdjük is talán a legismertebb koncentrációnövelő műfajjal, a klasszikus zenével. Tény, hogy a különféle instrumentális hangszerek korrelációt mutatnak az összpontosítás növekedésével. De azt tudjátok-e, hogy a komolyzene a kognitív tevékenységeknek is kedvez, és akár a memóriánkat is javíthatja? Nem áll messze az előbb felvázoltaktól maga a Mozart-hatás sem: elterjedt a köztudatban az az elképzelés, miszerint Mozartot hallgatva okosabbak leszünk". Ez így feketén-fehéren természetesen nem igaz, de egyes kutatók azt találták, hogy a klasszikus dallamok hallgatása jó hatással lehet az intelligenciára, valamint a logikai és tanulási folyamatokra is. Egy szó, mint száz: hallgass Mozartot! Mutatok pár playlistet, amivel közelebb kerülhetsz az „okosodáshoz”:


  • Komolyzene/klasszikus zene: ha valami igazán klasszikusra vágysz, itt megtalálhatsz néhány, már jól ismert művet.

  • Popból klasszikus: ha inkább Bridgerton életérzésben utaznál, itt van néhány popsláger komolyzenei köntösbe bújtatva.

  • Classical Movie Soundtracks: ha hozzám hasonlóan szereted a filmzenéket, erre is akad néhány példa a tarsolyomban.


+ 1 személyes kedvenc: ezen a listán belül a kedvenc filmem kedvenc melódiáit ajánlom neked (Amelie soundtrack), valamint egy olyan listát, ahol megtalálsz mindent, ami a klasszikus zenei kritériumok teljesítéséhez szükséges (Classical Essentials).


Ne feledd, a Spotifyon böngészve bármikor találhatsz kedvedre valót a „klasszikus” műfajon belül, ahol akár hangszerekre bontva is rá tudsz szűrni a zeneszámokra!



Grafika: Szabó Dalma

Elektronikus, house


Folytassuk olyan műsorlistákkal, ahol a zenék szövege valószínűleg nem fog bezavarni, ha a szakdolgozatod írásához valamiféle háttérzajra pályázol, úgyhogy következzenek is az elektronikus műsorlisták:


  • Electronic Music Mix: az alábbi listában megtalálhatod az elektronikus muzsika sava-borsának összesített válogatását.

  • Coffee Club: a műsorlista menüje, címéhez is híven, „chill house” zenét kínál egy bögre kávé mellé.

  • Lowkey Tech: amennyiben azok közé tartozol, akik egy kicsit is kedvelik a techno műfaját, a következő playlist a stílus egy nyugisabb oldalát ragadja meg, a „chill tech”, „melodic house” és „tech house” hívószavainak jegyében.

  • Afterhours: a deep house szerelmeseinek.

  • undertones: az elektronikus mappánk zárásaként lassuljunk le egy, a háttérzajokat megtestesítő „undertone” listával.


+ 1 személyes kedvenc: jó szívvel ajánlom figyelmedbe a French 79 és az Analog Balaton előadókat is!


Jazz és R&B


A dzsessz zene mélyre nyúló gyökerekkel és történettel rendelkezik, amelyet megannyi műfajjal ötvözve űznek a hozzáértői mindmáig. Szerteágazó sajátosságainak köszönhetően mindenki válogathat kedvére, ha belekóstolna a jazz különféle rétegeibe. Emellett az R&B (azaz Rhythm and Blues) könnyűzenei zsánerét is érdemes megemlíteni, amely sokat köszönhet a jazz alapítóinak is, hiszen nagyban befolyásolta az afroamerikai zene legkülönbözőbb ágainak összevonására kialakított műfajt.


  • Easy Jazz: elsőként mutatok egy feldolgozások által uralt playlistet, amelyet ide kattintva érhettek el.

  • Jazz Classics: ha inkább a klasszikusokban utazol, ezt a műsorlistát ajánlom számodra, amelyen belül megtalálhatod a jazz történelmének kiemelkedő dalait.

  • Jazz in the background: a következő válogatás a háttérből segít kikapcsolni, hogy aztán a multitasking ingertengerében vagy éppen egy jól megérdemelt délutáni heverészés közepette ellazulhass.

  • Dark Academia Jazz: egy kifejezetten tanuláshoz és egy nagy bögre kávéhoz passzoló listát is mutatnék, amelyről a Spotify csak annyit írt fülszövegként, hogy: „in a dim, dusty library, reading your novel, and thinking of that special someone.


+ 1 személyes kedvenc, amelyet az R&B szerelmeseinek ajánlok (R’n’B-mix), kiegészítve a Spotify „100 greatest R&Bműsorlistájával.


Lo-fi


A bemutatott műfajok végéhez közeledve, hoztam nektek egy közkedvelt stílust, amelyet sokan előszeretettel hallgatnak tanulás közben. Ez nem más, mint a lofi vagy lo-fi hip hop. Ezen zenei stílus a kétezres évek elején tört magának utat, amely a régi magnók és bakelit lemezek hangzásával megfűszerezve ötvözi a hip hop és a lofi jegyeit. Ha alacsony rezgésre vágysz, a következő műsorlisták biztosan segíteni fognak relaxált állapotba kerülni.


  • lofi beats: chill beats, lofi vibes

  • lofi latino: ez a lista elengedhetetlen kelléke a soron következő nyári napoknak. (Kitartás, mindjárt ott vagyunk!)

  • Vidám ütemek: a Spotify szerint „lélekemelő” ütemekkel találkozhatunk az alábbi műsorlistában, ami bizony elkél a vizsgaidőszak kapujában.

  • chill lofi study beats: ha már annyit beszéltünk a tökéletes tanulós trekkekről, akkor itt van egy kifejezetten tanuláshoz kifejlesztett műsorlista.


A fentebb emlegetett műfaj azonban nemcsak egy tanulós estéhez lehet jó társ, de segíthet egy-egy pörgősebb hétköznapon is lelassulni, befelé figyelni. A vidám dallamok és az instrumentális zene keveredése, fáradhatatlan ütemekkel kiegészülve színezi ki a mindennapokat.


+ 1 személyes kedvenc: exams 2024 – én ezt a playlistet kaptam a Spotify szakértőitől az idei vizsgaidőszak soundtrackjeinek zálogául.


Ízlések és pofonok


Azt se feledjétek, annak ellenére, hogy törekedtem a „zenei objektivitásra”, a legtöbb műsorlista a Spotify személyre szabottjai közül került bele az összefoglalómba. A testreszabott listák minden hallgatónál egyéni algoritmus alapján jönnek létre, így ha a fentebb bemutatott műsorlistákra kattintva nem is találod meg az ízlésednek megfelelőt, a különböző műfajok nevét beírva egyedileg létrehozott listákat zsebelhetsz be. Reménykedem benne, hogy még ha csak egy-egy zeneszám is, de belekerül a kedvelt számaitok gyűjteményébe!


Ezekkel a zenékkel kívánok sok sikert a vizsgaidőszakhoz vagy éppen jókedvet egy szép napos délutánhoz!


Lábjegyzetként megsúgom nektek, hogy készülőben van egy pécsibölcsész lejátszási lista is, amit veletek közösen szeretnénk megalkotni. Legyetek résen, figyeljétek a social media felületeket, és osszátok meg velünk, hogy számotokra mely dallamok hívják elő leginkább a pécsibölcsész életérzést!


Create Account



Log In Your Account