Minden nap a Föld napja

Nagy Borbála Teodóra
2023.04.22.

A Föld napja – egy újabb világnap, amiből minden napra jut kettő-három is. Mégis, ez az alkalom kiemelt fontosságúvá vált az életünkben, hiszen az egyik legnagyobb kérdés, hogy lesz-e Földünk, amit ünnepelhetünk? Vagy inkább, hogy az emberiség vajon itt lesz-e még pár száz év múlva. Az évek alatt tömérdek kampány és esemény jött létre annak érdekében, hogy minél inkább tudatosuljon az emberekben a környezetvédelem fontossága.

A Föld napját először 1970-ben tartották meg, Denis Hayes kezdeményezésére, és már ezen első alkalommal 20 millió, főleg egyetemista amerikai adott hangot annak, hogy változást, változtatást akarnak, ami a tüntetés hatására be is következett. Ennek eredményeképp az USA-ban új törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, illetve ekkor kezdtek a nagyobb környezet- és klímavédő mozgalmak, szervezetek elindulni. Kis országunk 1990-ben csatlakozott a mozgalomhoz

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” jelmondattal,

így ez év április 22-én már Magyarországon is elindultak a kezdeményezések. Ezek elsősorban még kisebb események lebonyolítására irányultak, például rajzpályázatok általános iskolásoknak, vagy könyvek kiadása a témában. A 2000-es évekre már komolyabb szerveződések alakultak országos programokkal, például erdőtelepítések, klímasztrájkok, nagyobb beruházások. Ennek ellenére sajnos ez a nap sokak fejében úgy maradt meg, mint egy kisiskolásoknak célzott edukációs alkalom, pedig kiemelt fontosságú lenne a „felnőtt” társadalomban is népszerűsíteni.


Grafika: Buda Klaudia

A gyermekek környezetük védelmére való nevelése kiemelten fontos, hiszen pár év múlva ők lesznek felelősek a Földünkért. Ugyanakkor a már dolgozó szülők, felnőttek (és mindenki más) feladata lenne az, hogy nem csak április 22-én, hanem az év többi napján is tudatosan odafigyeljenek arra, hogy minél élhetőbb jövőt biztosíthassanak utódjaik számára. Éppen ezért fontos akár a kisebb akciókhoz is csatlakozni, mint amilyen például a Föld órája. Bár apróságnak tűnhet, de ahogy a jelmondat is szól; ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? A Föld napjának hivatalos oldalán (http://fna.hu/afoldnapja) például lehetőség van kihívások választására, ha úgy éreznénk, végképp semmilyen saját ötletünk nincsen arra, hogyan tehetnénk a katasztrófa elkerülése ellen. Részt vehetünk különböző rendezvényeken, kaphatunk tippeket a saját otthonunk természetbarátabbá tételére, és ismeretterjesztő, tudományos cikkek is megtalálhatóak, arra az esetre, ha valakit kifejezetten a szakmai aspektusa érdekel a témának.

A Föld napjának célja, hogy milliók összefogásával a világ vezetői is végre felfigyeljenek ránk, a bolygónkra, a jövőnkre.Erre a jeles napra is igaz a közmondás: „Nem egy nap épült Buda vára”. A Föld napja egy olyan kezdeményezés, ami minden évben felhívja az emberiség figyelmét arra, hogy egyedül a mi érdekünk a bolygónk védelme, és csakis mi állíthatjuk meg azt a mértékű szennyezést, ami az elmúlt évtizedekben hatalmas problémává alakult.

Egy ilyen alkalomnak nem az a célja, hogy egyetlen napon mindenki a komfortzónájából is kilépve áttérjen zero waste életmódra, és ne üljön többé autóba, hanem mindenhová csak biciklizzen. Sokkal lényegesebb az, hogy felhívja a figyelmet a probléma fontosságára, és olyan ötleteket kapjunk, amelyeket a mindennapjainkban is hasznosítani tudunk, legyen szó akár komposztálásról, étkezési szokásokról vagy ruházkodásról. Ez egy ünnepnap, ahol hálát adhatunk a Földünkért. Ezért emlékeztessük magunkat arra, hogy a legjobb az, ha számunkra minden nap a Föld napja.


Create Account



Log In Your Account