Új helyett újszerűt! – Ruhacsere a Szenes Klubban

Csenki Janka
2022.09.18.

Ha hétfő, akkor Szenes! Ha kedd, akkor is! Szeptember 20-án, kedden az eddigi legszínesebb eseménnyel várja a látogatókat a Szenes Klub. 12 és 16 óra között ugyanis első alkalommal megrendezik a Ruhacsere programot. A részvétel ingyenes, regisztrálnod sem kell, csak ruhatárazz be, és irány a Szenes!

A környezettudatos életmód népszerűsége egyre csak nő, főként a fiatalok körében. Vászonzsákok, hálós zacskók, fém szívószálak, fémkulacsok. A környezettudatosság nem szükségszerűen a lemondásról szól, sokkal inkább a szokások átalakításáról. Ez a folyamat persze cseppet sem egyszerű.

Akárcsak az étrend- és életmódváltásnál, érdemes lépésről lépésre haladni, hogy ne érezzük magunkat kellemetlenül, ha valami nem megy olyan könnyen, mint terveztük.

Azt szokták mondani, a fokozatosság a titka az egésznek. A Szenes Klub legújabb kezdeményezése, a Ruhacsere pedig éppen ebben segíthet. Akár az első lépésed ez a környezettudatosság felé, akár egy újabb lépcsőfok, szeptember 20-án igazi közösségi élmény vár a Szenesben. Buli délben? Igen!

Összejönni a barátokkal és vásárolni kellemes kikapcsolódás és hétvégi program, viszont nehezen egyeztethető össze a környezettudatos szemlélettel.

Ráadásul a szezonálisan új ruhadarabokat hozó boltok még biztatnak is rá, hogy vásárold meg vadiúj kínálatukat, legtrendibb darabjaikat.

De mi ellenállunk a kísértésnek, butik helyett irány a klub!

Legyen az új trend az új helyett az újszerű!

Ha valamilyen ruhára már nincs szükséged, bátran hozd magaddal a Szenesbe jövő kedden! Biztosan találsz valakit, aki örömmel befogadná ruhatárába az általad kinőtt, megunt darabokat. Sajátjaidért cserébe szerezz új ruhákat a szekrényedbe! Az üggyel te is nyerhetsz, és a környezet is! Ráadásul az el nem kelt ruhákat jótékony célra adományozzák a szervezők.


Grafika: Gálfalvi Erika

Egyébként a környezet óvásának az egyik – talán legkevésbé megerőltető és legszórakoztatóbb – módja a használtruha-vásárlás. A turkálók a kellemes és a hasznos tökéletes elegyei. Régen a nevük összefonódott az elhasznált, már a tulajdonosának sem kellő, kopott ruhadarabokkal, azonban ez napjainkra nagyot fordult. Ha valaki megdicsér, „nahát, milyen csinos vagy, nagyon tetszik a pulcsid!”, akkor büszkén felelhetjük, hogy „köszönöm, nemrég turiztam”. Hiszen amikor valaki egy turkálóból, göncpiacról vagy garázsvásárból szerzett ruhát visel, az nem a szegénység, hanem a környezettudatosság jelképeként ékeskedik rajta. Persze az sem elhanyagolható szempont, hogy ezeket a darabokat kedvezőbb áron szerezhetjük be, ami a diákok pénztárcáját sem terheli meg. Könnyen megeshet, hogy csupa márkás viseletre bukkan az ember, ráadásul sokkal kedvezőbb áron, mint a fast fashion boltokban a legnagyobb leárazások idején. 

Általában annyira színes a választék, akár a vásárlók maguk.

Mindenkinek van lehetősége magának valót találni, csak elég kitartónak kell lenni. Stílusban és méretben egyaránt széles a kínálat, és olyan, régebbi szezonból származó viseletek is előkerülhetnek, amiket boltokban már nem kapni. Ezáltal pedig meg lehet törni a nagy divatmárkák diktálta egyhangúságot. 

Hidd el, amikor az egyetemen sétálva meglátod azt a ruhadarabot a veled szembejövő egyetemista társadon, ami már hosszú évek óta szomorúan porosodott a szekrényedben, igazán kellemes érzés tölt el.

Tudod, hogy tényleg jó helyre került. Te magad pedig büszkén hordhatod saját szerzeményedet, tudva, hogy nagy eséllyel még egy ilyen senkinek nem lesz.

Szeptember 20-án tehát mindenképp megéri betérni a Szenes Klubba, ahol a környezettel törődő, jó fej emberekkel tölthetsz el egy kellemes délutánt. 

Kattints ide, és less rá az eseményre Facebookon!


Create Account



Log In Your Account