Tudományra, (O)TDK-ra fel! – hallgatói beszámoló a kari Tehetségnapról

Molnár Bence
2021.08.07.

Május 28-án lezajlott a BTK Tehetségnap, ahol nemcsak az Év Mentora díj friss nyerteseinek és az OTDK-n első helyezést elért bölcsészhallgatóknak az előadásait hallgathattuk meg, hanem egy kerekasztal-beszélgetés keretében be is leshettünk a TDK-zás és a tudományos élet kulisszatitkaiba.

Az eseményt Böhm Gábor, a Kari Tudományos Diákköri Tanács elnöke moderálta és koordinálta. Karunk tanulmányi és diákjóléti dékánhelyettese, Wolosz Robert köszöntőjében először is gratulált a kari és az országos megmérettetésen indulóknak, majd elmondta, az oktatói lét kiváltsága mi vagyunk, hallgatók, „akik nélkül nincs egyetem”. 

Kitért még ugyanitt arra, hogy megnevezésünk ellenére hallgatóként ne hallgassunk problémáinkról, igényeinkről és ötleteinkről, keressük bátran ezekkel oktatóinkat és a kar vezetését.

A köszöntő után rövid ízelítőt kaptunk a BTK idei eredményeiről. A 66 országos körbe jutott induló közül 25-en értek el valamilyen helyezést, közülük négyen első, 11–11-en második és harmadik helyen zártak, további tíz hallgató pedig különdíjjal távozhatott (az évekre visszamenő eredmények és statisztikák itt érhetők el).


Grafika: Czimbalmos Boglárka

Az elmúlt évek trendjét követve a bölcsészet- és társadalomtudományi szekciókban változatlanul az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll az élen, amit minden más intézmény leszakadva követ. Megtudhattuk, hogy a PTE eredményessége a nagyobb vidéki (kiegészülve a budapesti Pázmánnyal és a Károlival) egyetemek versenyében a stabil középmezőnyben/dobogós helyeken található, legerősebb kihívónk évről-évre rendre Szeged és Debrecen.

A Tehetségnap ezt követően az idei OTDK-n első helyezést elért hallgatók előadásaival folytatódott. 

Fenyő Dániel először Hajas Tibor és a Belvárosi galeri perét mutatta be, Szeteli Anna a beszélői „visszaéléseket” világította meg a szerintem kifejezés tükrében, majd Zab Tamás Lóránd a Tanácsköztársaság mártírjának, Latinca Sándornak a kaposvári kultuszát ismertette, végül pedig Ónya Balázs az igazság egységességét elemezte.

Ekkor egy rövid szünetet követően a BTK Hallgatói Önkormányzatának nevében 

Fiser Bence átadta az Év Mentora elismerést, amit idén Teleki Szidalisz Ágnes, a Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszék vezetője és Glied Viktor, a Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszék oktatója kapott. 

A díj odaítélésben két fő szempont játszik szerepet: az OMHV-kérdőívek és az oktatók aktív szerepvállalása a hallgatók tudományos munkába való bevonzásában. A díjazottakkal készített PB-s interjúinkat ide és ide kattintva olvashatod.



Teleki Szidalisz

Az átadást követően a két friss díjazott egy szabadon választott témában tartott előadást. Teleki Szidalisz Ágnes Hogyan élhetünk egészségesebben? – az egészségpszichológiai kutatómunka válaszai, míg Glied Viktor Politika a post-truth korszakban címmel tartott prezentációt a résztvevőknek.



Glied Viktor

Az esemény zárásaképp pedig élénk virtuális kerekasztal-beszélgetés részesei lehettünk, ahol oktatók, konzulensek, alumni és jelenlegi hallgatók beszéltek arról, mégis mi fán terem a TDK, a tudományos életpálya és a portfólió, hogy milyen érzés volt az első prezentáció, tudományos közlemény megjelenése. 

A résztvevőktől számos hasznos, első kézből származó tapasztalattal, tippel és jótanáccsal gazdagodhattunk: milyen is egy „ideális” TDK-dolgozat, előadás, mit is jelent a konferencia teremtette versenyhelyzet, miért érdemes ezzel annak is megbirkóznia, akinek alapból nem kenyere a vetélkedés. Mielőtt azonban a beszámolóm olvasása után több kérdőjellel távoznál, mint amennyivel érkeztél, mert esetleg lemaradtál a programról, ne csüggedj, az esemény teljes egészében visszanézhető ezen a linken. 

 
Fotó: Illés Emma


Create Account



Log In Your Account