Szia, Szenes, már nagyon vártunk!

Fábián Patrik
2023.01.19.

Az egyetem szíve, a BTK-s élet színfoltja a Szenes Klub. Ez az a hely, ahol összeér a tanulás a szórakozással, a pihenés a feltöltődéssel, a hétfő esti bulik a kedd reggeli kurzusokkal. 1972-ben nyílt meg egy szenespince átalakításával, és nőtte ki magát Magyarország egyetlen olyan (elsősorban egyetemi) szórakozóhelyévé, amely teljes mértékben a kar, azon belül a hallgatói részönkormányzat üzemeltetése alatt áll.

Idén pedig új köntösbe öltözött a klub: egy év kihagyás után egy friss, ropogós külső és a megszokott családias, szeretetteljes hangulat várja vissza a hallgatókat.




A nagy volumenű felújítás 2021. február és április között zajlott. Ennek során leverték és újravakolták a falat, ezután a Szenes Crew varázsolta igazán egyedivé őket az „éjféli mélység” névre keresztelt kék színnel és a hallgatók által beküldött mintákkal. Kétségkívül az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb része az új Szenesnek az új dizájn, s annak a megtervezése, majd a megvalósítása. Magyar Olivérnek, a klub egyik programkoordinátorának szívügye volt a belső tér újraszigetelése, hiszen ahogy mondta:

„a fal rendszeresen beázott, ennek az egyik szemléltetője volt például a csillében csücsülő Beck Zoli, akinek elkezdett omladozni a portréja.”

Szép Gergely, a bánya másik apukája kiemelte, hogy a közös festés lelkileg is nagyon sokat számított a csapatnak, hiszen a pandémia alatt nem igazán volt lehetőségük találkozni. Csányi Ádám a többi Crew-tag nevében is nyilatkozta, hogy az, hogy otthagyhatták a kéznyomukat az egyetemen egy szívükhöz ilyen közel álló helyen, nagyon sokat jelent mindnyájuknak.



A csapat rengeteget és fáradságosan dolgozott a klubon, ahogy ezt a fotók is tanúsítják.  Olcsi elárulta, hogy sokat törték a fejüket az új színnel kapcsolatban, még az Instagram-közösségüket is megkérdezték, és az ottani, valamint a Crew ötleteiből megszületett az ominózus kék szín:

„…amikor próba gyanánt felkentük a falra, tudtuk, hogy tökéletesen választottunk. Ezután végül Melasz [Barát Melinda, szintén Szenes Crew-tag – a szerk.] ötlete alapján készült el ez a háromszöges minta, ami egyszerre hordozza magában a sötétkéket és tágítja a helyet a világos részekkel.”

A fehér helyeken szereplő minták a Facebook-pályázatukra érkeztek, és olyan pillanatok, érzések, emlékek jelennek meg rajtuk, amik a hallgatók első asszociációi a klubról. Ezeknek a körvonalai és a nagy logó Balogh Dóri keze munkája, akit még a rücskös falfelület sem tántorított el attól, hogy maradandót alkosson a csapattal. Ő is kiemelte az új szín szerepét:

„így teljesen más hangulata van az egész helynek, és a grafikákkal a Szenes ügyes kezű látogatói is hozzájárulhattak, hogy családiasabb legyen a hely.”

S ha már családiasság, a klubban már régóta árválkodott egy igazán kedves játék, ami a bulik kellős közepén is összehozta az ismeretlen arcokat. A szóban forgó csocsóasztalra is ráfért egy kis korrekció, melyben Szabó Peti és Csányi Ádi jeleskedett:

„Igazából sem a festésben, sem a képzőművészeti kreativitásban nem jeleskedem, ezért a munka fizikai részében tudtam segíteni a csapatnak. Az abszolút kedvenc pillanatom Ádihoz kötődik, akivel néhány szerszámmal megjavítottuk az évek óta rossz csocsóasztalt.” 



Az egyik legfontosabb feladat a régi szellőző lecserélése volt, hiszen egy-egy teltházas buli során nagyon könnyen elfogyott a levegő, vagy ahogy Olivér mondta,

„a fellépőink sót izzadtak a koncert során”.

Az új rendszer egy sokkal kellemesebb légkört teremt majd odalenn, és senkinek nem kell attól tartania, hogy egy izzasztóbb „retyézés” után megfázik, ha kimegy beszélgetni a pavilonhoz. A Crew és a Szenes renitens álomszuszékja, Lénárt Patrik is kiemelte az új szellőzőt, illetve egy számára nagyon kedves új felszerelést:

„Szerintem mások nevében is mondhatom, hogy a két legjobb új dolog az új szellőző és az új babzsákok. Az első szerintem magától értetődő, az utóbbi kapcsán pedig talán kevesebben akarnak majd megverni, amikor három babzsákot benyúlok aludni.”

Az új fekvő- és ülőalkalmatossággal gyarapodott Szenesben a napközbeni látogatóknak is bőven lesz hol szusszanniuk az órák között. 



A tatarozást végző szakemberek a teljes bútorzatot lecserélték, új asztalok és padok kerültek a klubba, felújították az elektromos rendszereket, modernizálták a fénytechnikát. Egy jóval egyszerűbben takarítható padló várja már a Crew-tagokat, ami a magasabb minősége mellett remélhetőleg az ő munkájukat is nagyban megkönnyíti. Az udvarban álló pavilon szerkezetét is megerősítették, térköves talapzatot kapott, és máris egy sokkal biztonságosabb és kellemesebb helyszínt ad a beszélgetni vágyó PécsiBölcsészeknek. Ez az egész a hallgatókért született, s hogy Szép Geri szavaival éljek,

„reméljük, mindenki ugyanúgy otthon érzi majd magát, mint a régiben”,

és olyan emlékekkel távozik, amiket még évekig büszkén emleget.



Az üde és harmatos klub egy év csend után már szeptemberben nagyon sok nappali és esti programmal várja az érdeklődőket. Hétfőn és pénteken a buliktól lesz hangos a bánya, de hamarosan visszatérnek a ZEN – Zenélő Egyetem kurzusai és a PISZE, az Improvokál Társulat nyitott műhelyei is. Illetve szeptemberben a szokásos tagfelvételét is meghirdeti a Szenes, így érdemes szemfülesnek lenni.

A nyitó esemény már megtalálható a klub Facebook-oldalán, bízunk benne, hogy minél többetekkel találkozhatunk, és csöröghetünk-zöröghetünk a neon csend, a KACAJ zenekar és DJ PUDAR ritmusaira! 


Create Account



Log In Your Account