PSZIESZTA – A tűzhöz közel

Rónoki Bertalan
2021.11.05.

Október 21. és 22. között újra élőben zajlott le a PSZIESZTA! A tavalyi online programsorozat után ismét a Civil Közösségek Házában gyűltek össze a pszichológus hallgatók és a lelkes laikusok. Idén Tűzhöz közel címmel rendezték meg a főeseményt, melynek egyik része volt, hogy idén a PTE Pszichológia Intézetéhez kötődő szakemberek által összeállított előadásokon lehetett részt venni.

A Pécsi Pszichológus Napokat először 1996-ban szervezték meg, majd némi kihagyás után 2005-től újra rendszeresen megrendezik. 2021 szeptemberében a tanévnyitón Egyetemi Kultúráért Díjjal is kitüntették. Az idei programban is a pszichológia szerteágazó lehetőségeit és kutatási területeit kívánták megmutatni a nagyérdemű számára, mint ahogy ez az eddigi években már-már hagyománnyá vált. A tavalyi online konferencia után pedig ismét élőben rendezhették meg a programot.

 

A két nap előadásai közé műhelyeket és egy kerekasztal-beszélgetést is beszúrtak, emellett a Nevetnikéket és a INSZI-t is elhívták az eseményre.


A Nevetnikék egyesület a gyerekek hospitalizációját – azaz olyan magatartászavarát, amely hosszabb intézeti (kórház, nevelőotthon, szociális otthon, intézet stb.) tartózkodásra vezethető vissza – igyekszik megakadályozni különböző játékos foglalkozásokkal.


Ide
kattintva több információt is olvashatsz róluk. Ez a gyerekekért dolgozó egyesület segítségre szorult. Ugyanis egy kórházi átrendezés miatt ki kell hogy költözzenek a kórházból, és egy új otthonra volt szükségük, erre tartottak gyűjtést október hónap végéig. Ezzel kapcsolatban és eddigi tevékenységeikről jöttek el mesélni a PSZIESZTA hallgatósága számára.


Az INSZI rövidítés pedig az Integrált Nappali Szociális Intézményt takarja, amely intézmény számtalan szolgáltatása közt például pszichiátriai betegekkel is együtt dolgozva ékszereket, táskákat és más tárgyakat készítenek, melyeket itt a PSZIESZTA keretein belül is áruba bocsátottak.


Róluk ide kattintva olvashatsz többet.




Fónagy-Sütő Zoltán főszervező azt vallja, hogy szereti látni azt, hogy a meghívott előadók milyen kreatív módon illesztik bele saját előadásukat a rendezvénysorozat címe által megadott vezérfonalba. Tavaly a Kincseink címen zajló eseménybe például A felépülés útjai – értékteremtés a pszichoszociális rehabilitációban című előadás is tökéletesen illeszkedett. Idén első pillantásra talán a főcím családias hangulatától elütőnek hat a Tolongás a húsosfazék körül: Szépség sztereotípiák hatása a startup cégek támogatására mégis pontosan beleillik az idei rendezvény egységébe. A főszervező a 21-i, csütörtöki filmklubot és az azt követő kerekasztal-beszélgetést emelte ki.


Úgy véli, igazán izgalmas és komplex filmet sikerült választani, mely rétegei a szexualitástól a párkapcsolati toposzokon keresztül az amerikai vállalati kultúráig lefedve kínál táptalajt egy tartalmas beszélgetéshez.


Napjainkban népszerű téma a cyberbullying, melyről Dr. Arató Nikoletta tartott előadást. Saját kutatásait és a nemzetközi tendenciákat is ismertette. Saját kutatásai a szocio-emocionális készségek elemzésével vizsgálja az áldozatot, a bántalmazót és a szemlélődőket.


Megállapították, hogy az empátia az egyik legjelentősebb készség az online bántalmazás esetében, valamint hogy az áldozat és a bántalmazó gyakran sokban hasonlítanak.


Az előadó szerint ezek a kutatások gyakran komoly etikai kérdéseket hordoznak, például hogy meddig lehetünk szemlélődők, és mikortól kéne beavatkozni. Ezért is tart edukációs előadásokat középiskolásoknak.


Create Account



Log In Your Account