Olvasnivaló fillérekért

Molnár Bence
2021.08.22.

Tomboljon éppen bármilyen időjárás odakint, a könyvvásárlás – az olvasás és az emberi birtoklásvágy szerelemgyereke – sokak számára örök szenvedély. Azonban egyetemistaként nem mindig mindegy, mennyit is költünk egy-egy hobbinkra, különösen akkor, amikor a könyvesbolti (átlag- és medián)árak töretlenül kúsznak felfelé. De szerencsére van arra mód, hogy gazdaságosan kiélhessük könyvvásárlási mániánkat – ráadásként mindezt környezetbarát és társadalmilag tudatos módon! A következőkben olyan pécsi helyeket mutatunk be, ahol értéket közvetítő emberek egyetemista pénztárcának mérik a könyvek kilóját. Helyek, ahova érdemes betérni.

Bazsi, a szekér – Könyvmentők

Hóban vagy tikkadásban, szélben és esőben – Bazsit, a piros szekeret mozdulatlan elkötelezettsége az évek alatt a belváros szerves részévé tette. A Könyvmentők által üzemeltett guruló „könyvesbolt” hétfőtől szombatig árulja portékáit, jellemzően szép- és szórakoztató irodalmat. Klasszikusoktól kezdve útravalókig mindenféle színű, szagú és műfajú könyvet vehetünk itt pár száz forintért, megéri hát megtoppanni pár percre nézelődni, belelapozni pár könyvbe.



Retro könyvvásár

Belváros, Király utca 9.

A Csorba Győző Könyvtár által szombatonként szervezett könyvvásár elképesztően széles választékot kínál, bakelitektől kezdve viccesen ősi szakirodalmakon át kortárs és klasszikus szépirodalomig mindent is megtalálunk itt. A visszafogott kapualj sajátos bájú világot rejt, ugyanis a helyhiány miatt a könyvek egy része nincs tematika szerint rendezve, hanem dobozolva van: igazi kaland túrva-fúrva kutatni a minket érdeklő könyveket. A legszebb azonban az ár: minden egy százas! Manapság a könyvesboltokban már nem ritka a 4000 forintos átlagár, egyetemistaként pedig nagyon nem mindegy, hogy egy vagy 40 db könyvvel térünk haza.


Poket – (zseb)irodalmi automata

Belváros, Színház tér (a színház jegypénztára mellett)

Világirodalom a zsebedben – a kezdeményezés szlogenje beszédes: az ország különböző helyein felbukkanó automatákból zsebre vágható méretű irodalmat vételezhetünk. A kínálat ugyan korlátozott, de mindig változik, amiért érdemes vissza-visszanézni egy-egy vágyott darabért. A könyvek ára egységesen 1500 Ft, ezért azonban kurrens könyvesbolti tartalmat kapunk: regényt, antológiát, versválogatást és ifjúsági irodalmat külföldi és magyar szerzőktől egyaránt rejthet a gépezet.


Bagolyfészek

Belváros, Ferencesek utcája 3.

Pécs talán legkülönlegesebb boltja Levente baglyos fészke, mely már több mint húsz éve működik roskadozó polcokkal, több tízezres választékkal. A belvárosban sétálva talán már mindannyian elmentünk egy bizonyos bolt mellett, aminek ajtajában torlasz áll a sok könyv miatt: na, ez a Bagolyfészek! A klasszikus antikvári választék mellett mondhatni különgyűjtemények is akadnak, így több száz mesekönyv és ezres nagyságú társadalomtudományi szakirodalom is válogatható. A párszázas ajánlatok mellett friss megjelenések is kaphatóak baráti áron, érdemes hát benézni.



Create Account



Log In Your Account