Nincs újév babona nélkül! Te betartottad őket?

Soós Enikő
2023.01.02.

Nagyon sok néphagyomány és babona övezi a karácsonyi és szilveszteri ünnepet, azonban a legtöbb az új év kezdetére vonatkozik. Ezek meghatározzák, mit lehet enni vagy csinálni, mi kerülendő ahhoz, hogy szerencsénk legyen, vagy épp ellenkezőleg, mik azok a tevékenységek, amik rossz szerencsét okoznak az új évre. Akár babonások vagyunk, akár nem, érdekes ezekről a hagyományokról olvasni, és remélni, hogy tényleg szerencsét hoznak nekünk!

De mik is a babonák? A népi hiedelmek vagy babonák mágikus tevékenységekből fakadó hitet jelentenek. Olyan dolgokat hoznak összefüggésbe, amelyek között nincs közvetlen ok-okozati kapcsolat. Ezeknek pedig negatív vagy pozitív következményt tulajdonítanak, amit valamilyen természetfeletti erő vezérel. A babonák kötődhetnek cselekvésekhez, tárgyakhoz, élőlényekhez vagy akár jeles napokhoz, mint a szilveszter és az újév. Ezek mellett a legtöbb babona az időjáráshoz, a szerelemhez és a halálhoz kapcsolódik.

A népi hiedelmekre nincsen tudományos magyarázat, és soknak az eredetét sem ismerni. Gyanakodhatunk valamilyen hasonlóságon alapuló vagy logikai összefüggésre, azonban a legtöbb a képzelet szüleménye. Például a néphagyomány szerint, ha vízkereszt napján esik a hó, akkor gyorsan beköszönt a tavasz. Ez a babona több évtizedes megfigyelésen alapul, és találhatunk meteorológiai összefüggést a hátterében. Viszont hogy a fekete macska miért hoz balszerencsét, azt csakis a néphagyomány kitalálója tudhatja, aki már réges-régen a sírba vitte az információt. 

Őseink kőbevésett törvényként hitték és félték a babonákat, manapság azonban már kevésbé hiszünk bennük.

Csak egy-két hagyományt tartunk, például a trüsszentés utáni „egészségedre!” kívánságot, azt is megszokásból, és nem a babona negatív következményétől félve. 

Most pedig nézzük meg, hogy mik azok a legfőbb babonák, amik meghatározhatják az új évünket!

Érezd jól magad!

Fontos, hogy az óév utolsó és az új év első napja jól teljen, hiszen ez meghatározza az egész évünket. Egy fergeteges bulival, hangoskodással, trombitaszóval elűzhető az óév összes baja és minden rontás. Ha szilveszterkor jól éreztük magunkat, akkor a következő év is boldogságban fog telni. 

Pezsgővel való koccintás

Ha pontban éjfélkor pezsgővel koccintottál az új évre, akkor szerencséd lesz, hiszen a pezsgő elegáns, fényűző ital, és a gazdagságot, jómódot szimbolizálja. Ha újév napján ezzel az itallal koccintottunk, akkor bőség és gazdagság vár ránk.


Grafika: Buda Klaudia

Borsó, bab, lencse

A babona szerint az apró szemű ételek fogyasztása szerencsét hoz. A lencseleves és -főzelék Magyarországon kedvelt ünnepi étel, amely a gazdagságot szimbolizálja. Ha újév napján lencsét fogyasztottál, akkor sok pénz ütheti a markodat.

Malac, tyúk és hal

Az ünnepi ételeket tekintve szerencsés választás a malac is. A babona szerint az orrával előrefelé túró malac kitúrja a szerencsénket. Ezzel ellentétben a kakas vagy tyúk fogyasztása tilos, hiszen a szárnyasok hátrafele rúgnak, és elkaparják a szerencsét. A hallal óvatosan kell bánni, mert egyes helyeken szerencsét hoz, azaz ahány pikkelye van, annyi pénzünk lesz. Más helyen pedig baljós állatnak tartják, mert vele együtt elúszhat a kezünkből a szerencse. 

Rétes és gyümölcsök

A hagyományok a rétest tartják a legjobb újévköszöntő desszertnek, mivel minél hosszabb az asztalon a rétesrúd, annál hosszabb és boldogabb lesz az életünk. A gazdagon töltött rétes is előnyös, hiszen gazdagságot, bőséget ígér a fogyasztójának. Emellett a gyümölcsök is pozitívan befolyásolják a jövőnket, aki sok gyümölcsöt eszik újév első napján, annak munkája gyümölcsöző lesz. 

Újévi tilalmak

A babonák szerint az egész évünk olyan lesz, mint az új év első napja, ezért számos tilalom vonatkozik rá, amelyek megszegése rossz szerencsét és későbbi bajokat okozhat nekünk. Például nem szabad orvoshoz menni, mert egész évben betegek leszünk. Továbbá tilos kivinni a szemetet, mosni, teregetni, takarítani, mert ezekkel a házimunkákkal elüldözzük a szerencsét. Ügyeljünk arra is, hogy újév napján ne veszekedjünk senkivel, mert az illetővel rossz viszonyban lehetünk az év folyamán. Valamint a szilveszteri bulit sem szabad túlzásba vinni, fontos, hogy aludjunk eleget, mert a kialvatlanság is rossz szerencsét okozhat. 


Forrás:

https://www.danubiushotels.com/hu/magazin/a-legjobb-szilveszteri-babonak-es-hiedelmek-mit-tegyel-es-mit-ne-tegyel-az-ev-utolso-napjan


Create Account



Log In Your Account