Kultúra ingyen – Látogass múzeumokat belépő nélkül

Berta Boglárka
2023.03.05.

Napjaink felgyorsult világában egyre kevesebb időt találunk a minőségi kikapcsolódásra, szórakozásra. Ha a szabad idő eltöltéséről van szó, bátran kijelenthetjük, hogy a társadalmunk elkényelmesedett. Egyre kevesebbszer mozdulunk ki otthonról és szervezünk személyes jelenlétet igénylő programokat, hiszen az internet és az okoseszközök bőségesen ellátnak minket szórakoztató tartalmakkal. Bár világunk egyre inkább leszűkül a technikai eszközökre, szabad időnk eltöltése során érdemes tudatosan figyelembe vennünk nemcsak az online tér, hanem a fizikai világ nyújtotta kikapcsolódási lehetőségeket is. Ennek remek módja lehet a múzeumlátogatás, melyre 26 éves kor alatt bizonyos napokon ingyenesen is lehetőség nyílik.

A múzeum a történetmesélés egyik legkülönlegesebb formája. Legyen szó művészetekről, történelemről vagy kultúráról, a kiállítási tárgyak értékes emlékeket, gondolatokat, tanulságokat őriznek meg a jelenkor számára, melyek akár esztétikai értékükkel, akár történelmi jelentőségükkel életre szóló élményt adhatnak az adott témára fogékony embereknek.

Egy tárlat megtekintése nemcsak szélesíti a látókörünket és új információkkal lát el bennünket, hanem fizikai bizonyítékot ad megfoghatatlannak tűnő, régmúlt szokások, események vagy éppen misztifikált személyek létezésére.

Amennyiben megtaláljuk a minket leginkább érdeklő tárgykört, egyszerre lehet részünk olyan tapasztalatban, amely gyarapítja tudásunkat és akár szórakoztat is bennünket, ráadásul később osztozhatunk a kulturális tapasztalaton a hasonló érdeklődési körű emberekkel.

S hogy miért is érdemes egy fiatal egyetemistának múzeumba járnia?

Íme néhány ok: egyfelől nagyszerű közös programlehetőség barátokkal; másfelől lehetőségünk van látni, ahogy a történelemkönyvek és az egyetemi olvasmányok fizikai valójukban megelevenednek; végül pedig olyan ismeretekre tehetünk szert, amelyek segítenek megérteni összefüggéseket, és egyszerre szórakoztathatnak vagy elgondolkodtathatnak. Emellett pedig, ha 26 év alattiként a megfelelő időpontot választjuk, gyakorlatilag bármelyik magyarországi múzeumba ingyenesen beléphetünk.

Grafika: Rudas-Mekkey Csenge

2011 óta létezik ugyanis egy jogszabály, amely lehetőséget biztosít családosoknak (18 év alatti gyermek és két kísérő), valamint 26 év alatti fiataloknak, hogy minden hónap egyik hétvégéjének az adott múzeum által meghatározott napján térítésmentesen megtekinthessék a múzeum állandó kiállítását. A lehetőség az időszaki tárlatokra nem vonatkozik.

A látogatás előtt természetesen mindig érdemes előre tájékozódni az adott intézmény honlapjáról, és biztosra menni, hogy melyik az a kijelölt időszak, amikor ingyenesen beléphetünk.

A teljesség igénye nélkül az alábbiakban következzen néhány díjmentes múzeumi nap:

  • Minden hónap első hétvégéje: Magyar Földrajzi Múzeum

  • Minden hónap első vasárnapja: Magyar Néprajzi Múzeum, Természettudományi Múzeum

  • Minden hónap harmadik szombatja: Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Iparművészeti Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Nagytétényi Kastélymúzeum

  • Minden hónap harmadik vasárnapja: Szentendrei Skanzen

  • Minden hónap utolsó szombatja: Vármúzeum, Kiscelli Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum, Aquincumi Múzeum

  • Minden hónap utolsó vasárnapja: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum; Hadtörténeti Múzeum, Ludwig Múzeum

Ti melyikbe látogatnátok el szívesen?


Create Account



Log In Your Account