Könyvajánló a nyárra

Mammel Diána
2022.10.29.

Most, hogy nyár van, a nyakunkba borult a hőség, és jobb esetben jut némi időnk a pihenésre is, kérdés, mihez kezdjünk magunkkal üres perceinkben. Akik még nem csömörlöttek meg a kötelező irodalmaktól, és szívesen vennének könyvet a kezükbe, azok számára összeállítottam egy ötös listát a legjobb nyári olvasmányaimból. Igyekeztem úgy válogatni a könyveket, hogy minél szélesebb érdeklődési kört le tudjak fedni. A címek alatt megtalálhatjátok a (legális) lelőhelyeket is, bár tény, hogy a Tudásközpont feltüntetésével elsősorban Baranyát céloztam, de úgy gondolom, más kisebb-nagyobb könyvtárakban is elérhetőek a kötetek.

1) Neil Gaiman: Felkavaró tartalom – A nyugalom megzavarására alkalmas történetek


Elérhetőség: Libri, Líra könyvesboltok és/vagy webáruházak, Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (esetleg antikváriumok)

Neil Gaiman angol író, aki munkásságát tekintve igen széles skálán mozog; köthetők a nevéhez regények, novellák, képregények, sőt forgatókönyvek is. Én ezek közül most a 2015-ben megjelent novelláskötetével szeretnék röviden foglalkozni, ami a Felkavaró tartalom címet viseli.

A kötet 361 oldalt számlál és 24 rövid történetet, valamint egy bevezetőt tartalmaz (ez utóbbit szintén érdemes elolvasni, aki nem ismerné Neil Gaiman munkásságát, így képet kaphat az írói stílusáról, valamint megismerheti az egyes történetek keletkezését).



A műfajokat tekintve Gaiman rendkívül színes palettát helyezett az olvasó elé, hiszen írások között akad kísértettörténet, horror, mese, sőt még vers is. A szövegek hossza szintén változatos: akad köztük 2-4 oldalas, de 36 oldalas történet is.

Személyes kedvenceim közé tartozik a Holdlabirintus, a Klikk-Klakk, a Zörgőszörny, valamint a Nőnemű végződések, ugyanakkor maradandó olvasmányélmény volt az a történet is, ami Az igazság egy barlang a fekete hegyen címet kapta.

A novellák között akad szórakoztató, elgondolkodtató és borzongató is. Mi másra van szükség ebben a kánikulában?

2) Almási Kitti: Ki vagy te? – Elvárások szorításában


Elérhetőség: Libri, Líra könyvesboltok és/vagy webáruházak, Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (egyéb nagy áruházak)

Akit érdekelnek a pszichológiával, önismerettel kapcsolatos könyvek, azoknak jó szívvel tudom ajánlani ezt a kötetet. A könyv terjedelme 312 oldal, és 7 nagyobb fejezetre van osztva.

Az írónő közérthetően, olvasmányosan fogalmaz, és a saját praxisából származó történetekkel színesíti a leírtakat.

Azonban ne várjunk tőle „receptet egy jobb élethez”, mert aki erre számít, az csalódni fog.



A könyv nem helyettesít egy szakembert vagy terápiát, inkább egy összefoglaló útmutatót nyújt, ami mentén, aki akar, elgondolkodhat és kérdéseket fogalmazhat meg saját maga számára.

Felhívja a figyelmet arra, hogy a szavaink, tetteink (akár a legártatlanabbnak gondoltak is) milyen hatással lehetnek egy másik emberre, és ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni (lásd Anna és a poszter esete – bár ez pont nem az ártatlan kategória).

Ugyanakkor a fő téma a minket körbefonó elvárások labirintusa, ahol meg kell tanulni a különbséget a lehúzó és mérgező elvárások, valamint azon elvárások közt, amik a mindennapi életünket kiegyensúlyozottá teszik. 

3) Oscar Wilde – A boldog herceg (Helikon zsebkönyvek 2.)


Elérhetőség: Libri, Líra könyvesboltok és/vagy webáruházak, Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (egyéb nagy áruházak)

Aki szereti a meséket (és bírja az érzelmi hullámvasutat) bátran vegye kezébe ezt a pici könyvet.

Érzékenyebb lelkületű emberek zsepit készítsenek kartávolságon belülre; nekem volt szerencsém strandon, verőfényes napsütésben olvasni, és a körülöttem lévők nem értették, miért pityergek.



A kötet 189 oldalas, és kilenc rövid történetet tartalmaz, sorra veszi az emberi lét csodáit és árnyait: szeretetet, önfeláldozást, gőgöt, önzést.

A művekben szereplő írások gyönyörűek, színesek, de a szövegeket áthatja a szomorúság, amit csak tetéz, hogy kevés olyan van köztük, ami megadná az olvasó számára a feloldozást.

4) John Emsley: Gyilkos molekulák – Nevezetes bűnesetek mérgekkel (Új Polihisztor sorozat)


Elérhetőség: Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont 

Az itt felsorolt könyvek közül ez a legnehezebb (és legtöményebb) olvasmány, amihez szükségeltetik némi természettudományos és/vagy történelmi érdeklődés. A kötet összesen 303 oldalt és tíz fejezetet tartalmaz.

Összességében két nagy egységre bontható: a természetben előforduló mérgező vegyületekkel foglalkozó első részre és az ember által feltalált veszélyes anyagokat bemutató másodikra.



Mint azt az alcíme is mutatja, a kötet a különféle mérgező anyagokkal elkövetett gyilkosságokra és azok felderítésére fókuszál. A megértést segíti a kötet végén található fogalommagyarázat is.

Sok érdekességet megtudhatunk többek között arról, hogy különböző korokban mik voltak azok a mérgek, amik jelentős népszerűségnek örvendtek, hogyan hajtották végre a gyilkosságokat (némelyik módszer több mint rafináltnak nevezhető) és végül hogyan derült fény rájuk.

Aki úgy gondolja, szívesen olvasna valami komolyabbat, bátran tegyen ezzel egy próbát!

5) Karen Rose: Egyedül a sötétben


Elérhetőség: Libri, Líra könyvesboltok és/vagy webáruházak, Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont 

És most következik a listánk legterjedelmesebb kötete (812 oldal) és az egyetlen olyan, amit elsősorban a romantikus krimit/thrillert kedvelő olvasóink figyelmébe ajánlok.

Az Egyedül a sötétben egy nagy egésznek (Romantic Suspense Series) a 17. fél téglányi méretű tagja. De mindenkit szeretnék megnyugtatni: nem egy nyálas, vontatott, unalmas ponyváról van szó!

Amit érdemes tudni (és ez a rossz hír), hogy sajnos a sorozat kötetei magyarul csak a 4. résztől érhetőek el (azonban a 8. kötet volt az első, amit lefordítottak – ne keress logikát, én sem értem).



Ami viszont jó hír, hogy a kötetek önálló művekként is megállják a helyüket, és nem okoz különösebb zavart, ha a korábbi történeteket esetleg még nem ismeri az olvasó.

Ennek a könyvnek a cselekménye (Karen Rose többi könyvéhez hasonlóan) több szálon fut, így sok nézőpontot ismerhetünk meg (a főszereplők mellett a rosszfiúk fejébe is belepillanthatunk), a bűntényhez kapcsolódó információkat pedig fokozatosan csepegteti az írónő.

A szöveg nagyon olvasmányos, remekül tagolt, izgalmas, és nem nélkülözi a humort sem. Így aki nem ijed meg a terjedelemtől, sem attól, hogy „romantikus”, az egy igazán üdítő társat talál magának a forró nyári estékhez.


Create Account



Log In Your Account