Hátránnyal indultak, mégis beírták magukat a történelembe

Torjay Anna
2022.12.16.

A legtöbb ember számára december 3. egy átlagos nap, és talán kevesen tudják, hogy ezen a napon tartják a fogyatékkal élők világnapját. A világnapok célja, hogy felhívják a figyelmet bizonyos témákra, és kiemelten fontos, hogy azok az emberek, akik alapból hátrányos helyzettel indulnak az élet valamelyik területén, megkapják a szükséges figyelmet és támogatást. A világnap alkalmából készült első cikkben 7 személyről lesz szó, akik fogyatékosságuk ellenére maradandót alkottak vagy tettek.

1. Beethoven (hallássérült)

Ludwig van Beethoven neve valószínűleg senki számára nem ismeretlen, hiszen történelmünk egyik legtehetségesebb és legmeghatározóbb zeneszerzője. Tragikus élete során számos problémával kellett megküzdenie, többek között azzal, hogy megsüketült. A halláskárosodás első jelei 25 éves kora körül jelentkeztek, és az évek során egyre romlott az állapota. Nehezen teremtett kapcsolatot az emberekkel, rendkívül zárkózott személy volt, és ehhez a süketsége is nagyban hozzájárult.

Csodálatra méltó tehetségre utal, hogy visszafordíthatatlan halláskárosodása után is sikerrel folytatta a zeneszerzést, hihetetlen belső hallása volt.

A 9. szimfóniát (ismertebb nevén az Örömódát) 1824-ben szerezte, öt évvel megsüketülése után.

Bár az élete nehéz és fájdalmakkal teli volt, mégis rengeteget adott a világnak. Több száz művet komponált, amelyek a mai napig a zenetörténelem kiemelkedő darabjai: a közismert Holdfény szonáta vagy a Für Elise, az 5. szimfónia, illetve számos zongoraszonáta is. Bár Beethoven számára nem volt könnyű a kapcsolatteremtés, a zenén keresztül mégis kommunikálni tudott. 

2. Helen Keller (látás- és hallássérült)

Helen Adams Keller a 20. század fordulóján írta be magát a történelembe. Ő volt az első látássérült és süket diák, aki bölcsészdiplomát szerzett az egyetemen.

Helen egészségesen született, ám 1,5 éves korában lebetegedett, aminek következtében megsüketült és megvakult. Ez szinte lehetetlenné tette a környezetével való kommunikációt. 6 éves korában Anne Sullivan, egy szintén látássérült nő lett a nevelőnője, és ez komoly változást hozott Helen fejlődésében. Az első áttörést akkor érte el, amikor Anne a tanítványa egyik kezére vizet csorgatott, a másikra pedig lebetűzte a „víz” szót, és Helen megértette, hogy a kettő összefügg. Pár évvel később beszélni is megtanult, és 20 éves korában beiratkozott a Radcliffe Főiskolára. Négy évvel később, 1904-ben minden akadályt leküzdve az első süket és vak nőként diplomázott le.

3. Halassy Olivér (mozgáskorlátozott)

Halassy Olivér a magyar sporttörténelem kiemelkedő alakja, Európa- és olimpiai bajnok vízilabdázó. Gyerekkorában egy villamosbaleset következtében amputálni kellett a bal lábát, ám ez nem tartotta vissza attól, hogy figyelemre méltó sportsikereket érjen el.

Az 1930-as évek során a vízilabdacsapat tagjaként háromszor nyert aranyérmet az Európa-bajnokságon, kétszer pedig az olimpián.

1931-ben a párizsi Európa-bajnokságon a két versenyszáma közötti pihenésre csupán két óra állt rendelkezésére, ennek ellenére mindkét versenyben első helyezést ért el. 

A 20. század első felében még nem volt külön paralimpia. Halassy Olivér az elsők egyike volt a világon, aki mozgássérültként indulva az egészséges emberek között olimpikonná vált.

4. Ray Charles (látássérült)

Ray Charles Robinson amerikai énekes, zongorista volt, a 20. század második felében tevékenykedett. 7 éves korára veszítette el a látását. A zenélést a Braille-írásnak köszönhetően tanulta meg. A zongorán kívül négy másik hangszeren is játszott, például szaxofonon és klarinéton. Egyik leghíresebb dalát, az 1961-es Hit The Road Jacket a mai napig örökzöldként tartják számon.

A Blues Brothers című filmben is szerepelt pár perc erejéig, és természetesen zenélt is.

5. Böszörményi Gyula (mozgássérült)

Böszörményi Gyula rendkívül fiatalon, kétéves korában egy izomsorvadásos betegség következtében tolószékbe kényszerült. Írói karrierjét már az 1980-as években elkezdte, először újságoknak írt, később már önálló regényeket adott ki. Két legkedveltebb sorozata az Álomfogó regények és az Ambrózy báró sorozat, amelyek a magyar ifjúsági irodalomban meghatározó szerepet játszanak. Idén júniusban hunyt el hosszú betegség után. 

6. Greta Thunberg (Asperger-szindróma)

Greta Thunberg még csak 19 éves, és már az egyik legjelesebb képviselője a környezetvédelemnek, a klímaváltozás elleni küzdelemnek. Asperger-szindrómája van, ami az autizmus spektrumzavar egyik enyhébb formája. Betegségének egyik tünete, hogy egy bizonyos témakör iránt kiemelt érdeklődést mutat, ami az ő esetében a környezetvédelem.

Az előbb felsorolt személyek hatalmas hátrányokkal indultak az életben, nehézségeikkel szembeszállva mégis olyan sikereket értek el, amelyekre mindannyian felnézhetünk. Fontos, hogy egészséges példaképeink mellett helyet kapjanak a fogyatékkal élő személyek is, hiszen ők is képesek komoly sikereket elérni.


Create Account



Log In Your Account