Ha október, akkor BTK-TTK gólyabál – interjú Fiser Bence HÖK-elnökkel a hónap legfontosabb zenés-táncos eseményéről

Varga Tímea
2023.01.19.

Elsőéves egyetemistának lenni mindenki számára felejthetetlen élmény. Elveszni az egyetem labirintusában, beülni (vagy nem beülni) az első előadásra, megismerkedni az új tanárokkal és átmenni az első vizsgán – ezek olyan dolgok, amiken mindenki átesik, de az emlékek előbb-utóbb elhalványulnak. Nem úgy, mint a közösségi események pillanatai, amik örökre velünk maradnak: a gólyatábor, ami a nyár legnagyobb bulija és persze a gólyabál, ahol egy kicsit mindenki különlegesnek érezheti magát a csinos ruhájában. Interjúnkban Fiser Bencét, a BTK HÖK elnökét kérdeztük arról, milyen szervezési munka áll egy gólyabál hátterében, és miért nem érdemes kihagyni a hónap eseményét (ha valakinek még szüksége lenne győzködésre).

PécsiBölcsész: Milyen programokkal készültetek az idei gólyabálra?


Fiser Bence: A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar gólyabáljai abban térnek el néhány más kar gólyabáljától, hogy amíg máshol vacsorával egybekötött ültetett fogadást rendeznek, addig nálunk ez egy koncertekkel egybekötött zenés-táncos mulatság.


Idén két komoly fellépővel is készültünk, az este során a Carson Coma és a Bohemian Betyars, illetve a zenekarok között és után DJ Gergő Laci fog játszani.


A koncertek előtt lesz egy hivatalos megnyitó, egy nyitótánc, ami minden évben egy angol vagy bécsi keringő, amelyet az elsőéves hallgatók táncolnak.




PB: Miért érdemes elmenni, mivel győznéd meg azt, aki még hezitál?


F.B.: Azt gondolom, hogy az egyetemen a tanulás mellett legalább annyira fontos a kapcsolatépítés, saját magunk megismerése és a közösséghez tartozás.


A gólyatábor és a gólyabál olyan események, amelyek megadják a lehetőséget, hogy ezek által mi magunk is fejlődjünk, arról nem is beszélve, hogy ez egy életre szóló élmény, pont ugyanúgy, ahogy mondjuk a középiskola végén a szalagavató, ami ráadásul a mostani első- és másodéves hallgatótársaimnak nagyrészt el is maradt.


Számomra például egy örök emlék marad, hogy a saját gólyabálomon táncolhattam a nyitó keringőben. Ezen túl egy igényes programkínálattal, jó társasággal és fergeteges hangulattal készülünk, ami azt gondolom, elég meggyőző indok lehet. 




PB: Mik a legfontosabb szervezési feladatok ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, és kik végzik ezeket?


F.B.: Az idei gólyabált immáron második alkalommal a Természettudományi Karral közösen rendezzük, tehát ez egy BTK-TTK gólyabál lesz, aminek a szervezéséért a két kar Hallgatói Önkormányzata felel.


A BTK HÖK részéről az esemény lebonyolításában részt vevő kollégáim közül kiemelném Vendég Bencét, aki az adminisztrációs oldallal foglalkozik; Magyar Olivért és Lénárt Patrikot, akik a fellépőkkel kommunikálnak egészen addig a pillanatig, amíg a két zenekar el nem kezd játszani a színpadon; Fábián Patrikot, aki az esemény kommunikációját viszi, valamint Kovács Laurát, aki a hallgatói munkaerő-toborzást végzi. De legalább ilyen hangsúlyos szerep fog jutni a Szolgáltatói Iroda munkatársainak is, akik hamarosan megkezdik a jegyárusítást.  


A szervezés első és legfontosabb feladata, hogy kiválasszuk a fellépőt, hogy egyáltalán eldöntsük, milyen fellépőben gondolkodunk. Ezután el kell kezdeni megtervezni az arculatot, egyeztetni az elképzeléseket, majd fel kell venni a kapcsolatot a szolgáltatókkal, például fotósokkal, videósokkal, hangtechnikusokkal és biztonsági személyzettel, akik a rendezvényen fognak dolgozni. Keresnünk kell olyan hallgatókat is, akik a rendezvény lebonyolításában vesznek részt, gondolok itt a jegyárusításra vagy akár a védettségi igazolványok ellenőrzésére a belépéskor.  




PB: Mennyire nehéz megszervezni egy gólyabált, milyen kihívások adódhatnak?


F.B.: A rendezvényeinknek, mind a gólyatábornak, mind a gólyabálnak van egy bevált forgatókönyve, amin olyan emberek dolgoznak, akik már több alkalommal is részt vettek különböző szerepkörökben ezeknek a lebonyolításában, ezért pontosan tudják, mikor mire van szükség, és hol mi fog történni. Azt gondolom, idén is egy nagyon profi csapattal dolgozunk, éppen ezért nem számítok komolyabb nehézségre.


Ami talán idén kihívást jelentett, hogy a BTK gólyabál hagyományosan mindig november harmadik hetén kerül megrendezésre – most ezt szerettük volna kicsit előrébb hozni. Emiatt gyakorlatilag ahogy véget ért a gólyatábor, már másnap el is kezdtük szervezni a gólyabált, és még így is igyekeznünk kellett, hogy minden időben meglegyen.


De úgy gondolom, hogy minden előkészület rendben ment, és teljesen időben vagyunk, hamarosan pedig a jegyeladás is megkezdődhet. 




PB: Idén különleges gólyabál lesz, hiszen a tavalyi elmaradt, jelent ez valamilyen változást a szervezésben vagy a lebonyolításban?


F.B.: Tavaly a járványhelyzet valóban nem tette lehetővé, hogy gólyabált szervezzünk, ezért már akkor feltett szándékunk volt, hogy ha erre lehetőségünk lesz az idei évben, akkor egy úgynevezett dupla gólyabált rendezünk.


Ez azt jelenti, hogy a másodéves hallgatók szintén gólyajeggyel tudnak jönni, tehát ők is gólyának számítanak ebben az értelemben. Emellett ők is részt tudnak venni a nyitótáncban, ami idén a korábbiakhoz képest nagyobb létszámú lesz.


Ez a gólyabál éppen ezért egy kicsit nagyobb szabású, már csak azt tekintve is, hogy két fellépőnk van, de ezenkívül nem volt szükség komolyabb változtatásra. Bízunk benne, hogy a látogatottság ehhez mérten alakul majd, és ismét egy teltházas gólyabálunk lesz.




PB: Az este fénypontja tehát mindenképpen a koncert, vagyis idén koncertek. Hogyan döntitek el, melyik együttest hívjátok meg?


F.B.:


A zenekarok kiválasztásánál fontos szempont, hogy törekszünk a hallgatótársak igényeinek legteljesebb kielégítésére, tehát olyan előadókban gondolkodunk, akik a mi egyetemi közegünkben egy nagyobb közönséget tudnak megszólítani. Emellett fontosnak tartjuk annak a nívónak a megtartását és lehetőleg emelését, ami az elmúlt években felépült a BTK gólyabálokkal kapcsolatban.


Azt gondolom ez az idei évben egyértelműen sikerült, hiszen mind a Carson Coma, mind a Bohemian Betyars országosan ismert, nagyszínpados előadók, mindketten aktuálisak és népszerűek, a zenemegosztó oldalakon hatalmas hallgatottsággal rendelkeznek, emellett igényes és magas színvonalú zenét játszanak. Bízom benne, hogy aki esetleg még nem ismeri őket, az is megismeri, és remélhetőleg megszereti a zenéjüket. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a koncertek csak egy pluszt tudnak adni, a lényeg az, hogy mindenki jól érezze magát, és együtt ünnepelhessük elsőéves hallgatóinkat. 




PB: A szervezők, illetve te személy szerint mit élvezel ebben a legjobban?


F.B.: Azt az elégedettséget és örömöt látni a hallgatótársak arcán, amit egy ilyen rendezvény tud okozni. Amikor utólag elmesélik, milyen jól érezték magukat és mennyire tetszett nekik az esemény, az egy olyan pozitív visszacsatolás, ami a szervezés során felmerülő minden nehézséget feledtetni tud. Számomra ez az egésznek a legszebb része.


Figyelünk arra, hogy ez mindenkinek egy jó élmény legyen, hiszen ez indítja el az egyetemi éveket, amire jó esetben a hallgatók egy életen át emlékezni fognak – ha ez sikerül, annak mi szervezők is nagyon örülünk.




PB: A gólyabál szervezése mellett mivel foglalkozik most a HÖK csapata, milyen számotokra az évkezdés?


F.B.: A Hallgatói Önkormányzat számára nagy kihívás és egyben felüdülés volt, hogy újraindult az élet a campuson. Ehhez hozzátartozik az, hogy meg tudtuk nyitni a Szenes Klubot, ami már felújítva várja a hallgatókat napközben és az esti bulikon is – külön büszkeségünk, hogy mind a nyitó, mind az azóta megrendezett bulik többsége is teltházas esemény volt.


Örülünk annak is, hogy a sportéletet sikerült beindítani a BTK-n, így például mi toboroztuk a második legtöbb hallgatót a Fuss a rákgyógyításért elnevezésű eseményre, és egyre több saját sportcsapatot (foci, röplabda, sárkányhajó) is ki tudunk állítani.


A gólyatábor és az orientációs napok is jól sikerültek szerencsére, utóbbi esetében volt egy újításunk is, ugyanis tartottunk egy mini gólyatábort a seniorok segítségével, ami tulajdonképpen egy kötetlen játékos-ismerkedős programot jelentett. Ezzel kapcsolatban nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, ezért jövőre ezt is igyekszünk majd továbbfejleszteni. Összességében úgy gondolom, hogy minden szempontból jól indult ez a félév, és természetesen folytatjuk a munkát további programok megvalósítása érdekében.


A fotók a 2019-es PTE BTK-TTK Gólyabálon készültek, szerzőik: Illés Emma és Pál Zsombor


Create Account



Log In Your Account