Formabontó szabadulószoba Pécsen

Takács Eszter
2022.08.23.

A szabadulószobák hatalmas népszerűségnek örvendenek manapság, talán nem is gondolnánk, hogy történetük 1980-ra vezethető vissza, egy számítógépes játékhoz. Mára már számos szabadulószobát találhatunk országszerte, melyeknek lényege, hogy bizonyos időkorlátot betartva a nyomok alapján kijussunk, mindezt valamilyen kreatív háttértörténettel megbolondítva. 

A pécsi Gyárvárosban található az Élmény Tár Tanoda, ahol a peremkerületben olyan gyermekbirodalommal találkozhatunk, melynek célja, hogy kinyissa a világot, és lehetőségeket tudjon biztosítani olyan gyerekeknek, akiknek nem adatott meg minden támogatás. A gyerekek minden hétköznap keddtől péntekig járnak az Élmény Tárba, ahol délután két órán keresztül a tanulásé és a fejlesztésé a főszerep, majd a maradék két órában jöhet a szórakozás, játékos feladatok, közös főzés, társasjátékozás, sportolás vagy zenélés.

Önálló, alulról szerveződő és független csapatként végzik munkájukat a vezetők és önkéntesek, ezért semmilyen központi támogatásra nem számíthatnak.

Ennek fényében született meg a társadalmi vállalkozás ötlete, melynek befolyt összegével ahhoz lehet hozzájárulni, hogy az Élmény Tár minél több gyerkőcön segíthessen. A szolgáltatások köre minden korosztályt igyekszik lefedni, óvodás foglalkozásoktól egészen a csapatépítő programokig minden elérhető.

Az érzékenyítő foglalkozások fontos szerepet kapnak, hiszen amellett, hogy egy-egy ilyen eseményen a résztvevők jól érzik magukat, a szervezők nem titkolt célja, hogy egy kis tudást is belecsempésszenek az élménybe. Az Élmény Tár önkéntesei és vezetői által tervezett szabadulószoba a mélyszegénység témakörével foglalkozik. 

A PécsiBölcsész szerkesztőségének lehetősége volt elsőként kipróbálnia a szobát. Egy délelőtt három szerkesztő és egy fotós társammal találkoztunk Gyárvárosban, majd az Élmény Tárt vettük célba. Az udvaron két vezető mentor, Rami és Imi fogadott minket. Röviden ismertették velünk a szoba történetét, majd azonnal be is dobtak minket a mélyvízbe, bezárult mögöttünk az ajtó, nekünk pedig meg kellett szereznünk a kulcsot. Ugyanarra az elvre épült, mint a hagyományos szabadulószobák, tehát egyik nyom követte a másikat, de először ki kellett derítenünk, hogy honnan is induljunk. Valósághű helyzetbe csöppentünk, és érzékelhettük, hogy valóban a mélyszegénység témáját érintjük.

Minden apró kis részlet emlékeztetett minket arra, hogy nem mindenki van olyan társadalmi helyzetben, mint mi, és nem mindenkinek egyszerűek a mindennapjai. Mindezt egyáltalán nem zavaróan, hanem pont feldolgozható mértékben közvetítették felénk a feladatok is.

Miközben ez az információ meglapult agyunk egyik belső zugában, nagyon jól éreztük magunkat, és lázasan próbáltuk megfejteni a kreatív feladványokat, amihez csapatmunkára volt szükségünk. Mindannyian kutattunk, és közös ötletelést kellett bevetnünk, mert mindenki máshoz értett jobban, másképpen gondolkoztunk. Legnagyobb örömünkre megtaláltuk a kulcsot, és sikeresen kijutottunk a szobából. 


Grafika: Buda Klaudia

A játék után egy levezető beszélgetésen is részt vettünk. Mivel mi voltunk az első csapat, aki játszott, lehetőségünk volt elmondani a véleményünket, javaslatokat tenni, és jól esett, hogy hallgattak az ötleteinkre. 

Élményekkel és emlékekkel gazdagabban távoztunk, mert nemcsak jól éreztük magunkat, de egy fontos társadalmi problémáról is többet tudtunk meg.  

A szabadulószobát teljesen szállíthatóra tervezték, és szinte bárhol berendezhető, így a szerkesztőséggel bátran ajánljuk mindenkinek kipróbálásra, akár az Élmény Tár falain belül, akár külső helyszínen. 

Csapatépítő programként vagy iskolai érzékenyítő foglalkozásként is érdemes kipróbálni, a feladatok minden korosztály számára élvezhetőek és személyre szabhatóak. 

Bővebb információt a szabadulószobáról az elmenytartanoda@gmail.com e-mail-címen, illetve a +36 30 830 9840 telefonszámon találtok, honlapjukon pedig még több információt olvashattok az Élmény Tárról. 


Create Account



Log In Your Account