Fogyatékos emberek hete – interjú Magdali Csabával, a Támogató Szolgálat koordinátorával

Rónoki Bertalan
2021.11.29.

Első alkalommal rendezik meg a fogyatékos emberek hete nevű programsorozatot november 29. és december 2. között a fogyatékos emberek világnapjának alkalmából. Az érdeklődők számára vásárok és egy nyitott, eljátszott per lesz látogatható. A szervezők a hangsúlyt a szemléletformálásra helyezték több civil szervezettel együttműködve. A tematikus hétről Magdali Csabával, a Támogató Szolgálat vezetőjével, az egyik szervezővel beszélgettem.

Milyen célja van ennek a programnak a PTE keretein belül?

 

Elsősorban talán azt említeném meg, hogy az egyetem célkitűzéseinek és küldetésnyilatkozatának szerves része a befogadó közeg megteremtéséért való küzdelem. Korábban a fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatban egy másik dokumentum is született, az Érzékeny Egyetem koncepció. Ennek a célkitűzéseivel vág egybe ez a program. Emellett a Támogató Szolgálatnak az is feladata, hogy a PTE-n belül foglalkozzon a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos szemléletformálással.


Ha belegondolunk, az egyetem egy remek helyszín arra, hogy a társadalmon is változtassunk, hiszen azok a szakemberek, akiket itt képeznek, később megjelennek a munkarőpiacon, és vihetik magukkal az itt szerzett látásmódot.


A Támogató Szolgálat szemléletformáló programjainak ez az indíttatása. Régóta működünk együtt a város számos, a témában érintett segítő szolgálatával, intézményével és más érdekképviseleti szervezetekkel. Több közös programot szerveztünk már, korábban is voltak rendezvények a fogyatékos emberek világnapján, de nem az egyetem keretein belül. Idén azonban elhatároztuk, hogy csinálunk egy olyan eseményt, amiben az egyetemre tudjuk invitálni ezeket a szervezeteket. 

 

Hogy állt össze a program? 

 

Szempont volt, hogy szolgáljuk az egyetem kutatási céljait is, és ne csak önmagában a fogyatékosságokról beszéljünk.


Olyan területeket gyűjtöttünk össze, ahol relevanciája lehet az egyes témáknak. Ezeket úgy próbáltuk megközelíteni, hogy felkerestük a karokat és megkértük őket, hogy mutassák be a programkínálatunkat az oktatóknak, akik  tetszés szerint választhattak belőle. Ennek következtében azonban nem minden program nyilvános.

 

Más típusú események is lesznek a programsorozatban?  

 

A korábban említett témáktól két eltérő programpontunk lesz. Szervezünk egy workshopot a diszlexia és a nyelvtanulás témájában, ez kedd délután kettőkor kezdődik. Ide egyaránt várunk diszlexiával élő hallgatókat, valamint olyan oktatókat, elsősorban nyelvtanárokat, akik találkozhatnak diszlexiás hallgatókkal.


Itt az a cél, hogy az tájékoztassuk az oktatókat, hogy a jelenlegi tudományos kutatások tükrében az érintettek számára mik lehetnek a legjobb módszerek a tanulási nehézségeik leküzdésére.


Emellett fontos, hogy az érintettek is megismerhessék ezeket, valamint találkozhassanak oktatók, szolgáltatók, akár nyelvvizsgaközpontok megközelítésével.


A másik program, amelyet a jogi kar felajánlása tesz lehetővé, a Te mit tehetsz? konferencia. Az izgalmas kezdeményezés egy kolléganőm ötletén alapszik, és a jogi kar abszolút felkarolta. Ez egy eljátszott per lesz, amely egy fiktív látássérült fiú esetét fogja körbejárni.


A szerepet egy valóban látássérült fiú fogja eljátszani. Először egy videóanyagban ismerjük majd meg a háttértörténetet, ezt követően a második részben egy tárgyalás kerül bemutatásra, amely során a fiú nehézségeit egy bírósági környezetben mutatják be. Valamint bemutatnak még egy körmodellt, a családi csoport konferenciát, ahol a résztvevők a család és a környezet erőforrásait összeegyeztetve próbálnak megoldásokat keresni a problémára. Ez az esemény nem a kérdés jogi aspektusával fog foglalkozni, sokkal inkább a mediáció eszközével közelít majd a témához. Emellett lesznek vásárok is.




 

A vásárokról mit érdemes tudnia a látogatóknak?

 

A programok kiegészülnek egy-egy jótékonysági vásárral, két-három civil partner részvételével.


Olyan szervezetek jönnek, akik foglalkoznak fogyatékossággal élő emberekkel és foglalkoztatnak fogyatékossággal élőket.


A vásárok helyszíne hétfőn a MIK, kedden a TTK és BTK, szerdán az ÁJK és csütörtökön a kancellária, illetve a KPVK épülete. Ezek a szervezetek általuk előállított tárgyakkal jelennek meg, a vásárlással őket lesz lehetőségünk támogatni. Esetleg rácsodálkozhatunk arra, hogy megváltozott munkaképességűek milyen minőségi tárgyakat tudnak készíteni.

 

Mi a célja a fogyatékos emberek hetének?

 

Korábban említettem a szemléletformálást, valamint reméljük, hogy összehozzuk a szférákat. Összehozzuk az oktatást és a gyakorlatban élő szakembereket.


Ha valóban megjelennek a gyakorlatból érkezők és az érintettek, valamint akár a jövő szakemberei, akkor úgy hisszük, releváns válaszokat tudnak hozni.
 

Mekkora látogatottságra számítanak?

 

Lesznek kis létszámú kurzusok, de mivel itt jóval inkább a szemléletformálás a cél, így nem is a mennyiség, inkább a minőség az, amire igyekszünk fókuszálni.


Fontosnak tartjuk az értékes, minőségi együtt töltött időt, illetve ennek a hosszú távú hatását: a szemléletet, ha átadjuk, akkor ezt az itt jelenlévők bárhol terjeszthetik, ahol megfordulnak.

  

Hogyan született a fogyatékos emberek hete elnevezés? 

 

Azért volt kézenfekvő, hogy ezt a nevet adjuk a programsorozatnak, mert december 3-án lesz a fogyatékos emberek világnapja, amely ezt a tematikus hetet inspirálta.


Mi alapvetően jobban szeretjük a fogyatékossággal élő megnevezést használni, de mivel a napot így hívják, ezért maradt ez a hét neve is.


A világnap pont péntekre esik, és tudjuk, hogy ilyenkor az egyetemeken már fű se nő, így az előtte lévő napokra fektetünk hangsúlyt, és meghagytuk mindenkinek a személyes megemlékezés lehetőségét.

 

Van olyan program, amire még mindig lehet regisztrálni?

 

A jogi karon zajló konferencia az, amire még mindig lehet jelentkezni, a vásárokat pedig bárki látogathatja majd. A többi programra már lezárult a jelentkezés, vagy csak adott kurzusok hallgatói vehetnek rajtuk részt.


Create Account



Log In Your Account