„Félre kell tenni minden fáradtságot, és az összes energiát a közösségre kell fordítani” – interjú Jászai Jázminnal, a BTK HÖK kabinetvezetőjével

Novák Henrietta
2023.05.06.

Jázmin másodéves közösségszervezés szakos hallgató, november óta pedig a PTE BTK HÖK kabinetvezetője. Szakjáról, a közösségi életről, valamint a munkakörrel járó kihívásokról és lehetőségekről beszélgettünk.

Mesélnél egy kicsit a képzésedről?

A hétköznapi életemben, a társaságaimban egy pörgős személy vagyok, akinek mindig kell valami, amivel lefoglalja magát. Ritka az a pillanat az életemben, amikor unatkozok.

Szeretek emberekkel foglalkozni, ezért szerettem volna valami olyat tanulni, ami által közvetlen közelről segíthetek másokon; általában így van ez a közösségszervező szakemberekkel is, akik olyan településeken tevékenykednek, ahol meg kell teremteniük valamit, ami hiányzik. 

Azt szeretem a képzésemben, hogy egyre gyakorlatiasabb. Az elején teljesíteni kellett a magolósabb alapozótárgyakat, mint a pszichológia, filozófia, jogi alapismeretek, viszont most már nem csak egyetemi oktatók tanítanak minket, hanem olyan tanársegédek is, akik erről a terepről jöttek, emiatt sokkal kézzelfoghatóbb tudást adnak át és saját tapasztalataik alapján tanítanak minket. Ebből adódóan a vizsgafeladataink is gyakorlatiasak, például projekttervet kell készíteni, szemeszterzáró rendezvényt csinálni, nemzetiségi napot szervezni. Jó, hogy úgy fogunk kikerülni a munkaerőpiacra, hogy már van tapasztalatunk rendezvényszervezésben, csapatmunkában. Ebben a félévben kell majd választanom a szakosodási irányok közül, amelyek az ifjúsági közösségszervező, a humánfejlesztő és a kulturális közösségszervező. Még gondolkozom, hogy melyik irányt válasszam, de terveim szerint később az emberi erőforrás tanácsadó mesterszakot is itt szeretném elvégezni.

Miért Pécsre jöttél tanulni?

Nagyon kevés lehetőség volt a diákélet tekintetében a gimnáziumomban, Pécsről viszont jókat hallottam az ismerőseimtől. Tetszett, hogy hallgatóközpontúnak írták le ezt az egyetemet, és mondták, hogy sok lehetőség van arra, hogy kiteljesedj. Ez engem egyből be is szippantott, mielőtt idejöttem, már úgy gondoltam, hogy bármilyen lehetőség tárul majd elém, azt szeretném megragadni, és bepótolni azt, ami kimaradt a gimis éveimben.

Milyen közösségi tevékenységeket végeztél eddig a PTE-n?

Ahogy a gólyatáborral belecsöppentem az itteni közegbe, éreztem, hogy ez az egy esemény nekem nem volt elég, és hogy ezt az élményt szeretném újra és újra átélni. Már akkor elhatároztam, hogy szeretnék seniornak jelentkezni, és minden erőmmel azon voltam az első évemben, hogy az összes programon, bulin ott legyek, kivegyem a részem az egyetemi életből. Aztán amikor megválasztottak seniornak, igyekeztem a gólyáimnak átadni ezeket az energiákat, és élménytelivé tenni az első egyetemi programjaikat.


Hogyan tudsz jól egyensúlyozni a tanulmányaid és a közösségi élet között?

Egy olyan embernek, mint én, nehéz visszafognia magát, hogy ne legyen ott minden közösségi programon, amire lehetősége adódik. Mivel minden pillanatot szeretnék maximálisan megélni és emellett jól teljesíteni a tanulmányaimban is, így elsőre bonyolultnak tűnt a dolog, de aztán éreztem, hogy annyi energiával töltenek fel a közösségi pillanatok, hogy sokkal nagyobb lendülettel tudok nekiállni egy iskolai feladatnak.

Milyenek voltak az első élmények, feladatok kabinetvezetőként?

November 10-e óta töltöm be ezt a tisztséget, de ezt már megelőzte egy betanulási folyamat. Ebben az időszakban Lora, az elnök, aki korábban kabinetvezetőként tevékenykedett, igyekezett átadni nekem minden tudását.

Nagy odafigyelést és precizitást követel meg ez a feladatkör, de szerintem azért passzol hozzám, mert eléggé maximalista vagyok, és nem szeretek semmit úgy kiadni a kezemből, hogy az nincs alaposan átnézve.

Miben tudsz te segíteni a hallgatóknak?

Az én feladatom kiállítani a közéleti igazolásokat, kulcsfelvételi és benntartózkodási engedélyeket. Illetve, ha valaki a Kerényi-kisházat szeretné igénybe venni, akkor is hozzám tud fordulni. A hallgatók a Diákcentrumban találnak meg, itt ügyelek heti nyolc órát.

Ezenkívül a fő feladatom az elnök és az elnökhelyettesek munkájának támogatása, amiről azt tudom elmondani, hogy elég harmonikusan működünk együtt, kikérjük egymás véleményét, sokszor együtt ötletelünk, ami segíti a problémamegoldást.

Milyen pluszt ad neked ez a munkakör?

Segít, hogy megálljak és ne pörögjek ezerrel. Ezenkívül komolyságot is ad, mert míg seniorként bolondozósabb karakter lehetsz, ehhez a munkához fel kell kicsit nőni.

Ezeket a tapasztalatokat pedig tovább viheted a későbbi munkádba is.

Igen, örülök, hogy ilyen formában is gyakorolhatom a csapatmunkát, a feladatok megosztását, a tárgyalóképességet, egy szervezet képviseletét. Izgalmas az is, hogyan lehet egy általad jól ismert rendszer működését egyszerűen átadni másoknak, különböző emberekkel különböző módon kommunikálni és megértetni magad.

Milyen tanulságot tudnál megfogalmazni a saját történetedből?

Félre kell tenni minden fáradtságot, és az összes energiát a közösségre kell fordítani, mert megéri, és nagyon sok mindent fog visszaadni. Ki kell használni azokat a lehetőségeket, amiket Pécs és az egyetem nyújt.


Fotókat készítette: Magosi Máté


Create Account



Log In Your Account