Elysion: Bring Out Your Dead – Albumkritika

Mammel Diána
2023.04.14.

Kilencévnyi hallgatás után új, ütős albummal jelentkezik az Elysion. A Bring Out Your Dead a Massacre Records lemezkiadó gondozásában jelent meg 2023 márciusában.

Az Elysion egy gótikus rockot, gótikus metált játszó, görög anyanyelvű, angolul alkotó formáció, amit 2006-ban alapított Maxi Nil (ének) és Johnny Zero (gitár). Az első albumuk, a Silent Scream 2009-ben jelent meg, ekkorra viszont Maxi Nil helyét Christianna Hatzimihali vette át, aki azóta is oszlopos tagja a bandának. A második lemezre öt évet kellett várniuk a rajongóknak: a Someplace Better 2014 végén igazi csemegeként került tálalásra.

Ezt követően közel tízévnyi várakozás után, 2022 végén több információt is megosztottak a rajongókkal, melyek közül az egyik egy tagcsere volt: Anthony FXF (Antonios Bofilakis) basszusgitáros távozott a csapatból, az ő helyére érkezett AR (Andreas Roufagalas). A másik hír a várva várt harmadik albumra vonatkozott, bár ekkor még csak azt közölték, hogy hamarosan bejelentik a megjelenés időpontját. 

Ez volt számomra a tavalyi év legjobb „utókarácsonyi” ajándéka, és mint utólag kiderült, toronymagasan a legjobb album lett azok közül, amiket az utóbbi néhány évben hallgattam.

2023. március 17-én pedig végre rávethettem magam az új dalokra. Az eddigi albumok zenei minősége a várakozással töltött idővel együtt robbanásszerűen nőtt. Abszolút megérte várni, bár azt őszintén remélem, hogy a negyedik nagylemez miatt nem 2040-ig kell majd tűkön ülni.


Grafika: Munkácsi Zsófia

Térjünk is rá magára az albumra, ami tíz dalt, azaz negyvenhárom percnyi léleksimogató gót-rock zenét tartalmaz. De haladjunk csak kívülről befelé. A borító. Egyszerűen lélegzetelállítóra sikerült, tökéletesen passzol a címhez és a tartalomhoz is. A szürkés alapból „Sin City-sen” (A bűn városa c. akciófilm/thriller – a szerk.kiemelkedő vörös azonnal felhívja magára a figyelmet. A hátoldalon a szöveg szépen tagolt, jól olvasható.

Az első dal (Blink Of An Eye) nagyon erős felütéssel induló, domináns szám, megfűszerezve egy csipetnyi szimfonikus rockra jellemző énekstílussal. Tényleg csak fűszerként van jelen itt és az album utolsó, Eternity című számában, az eddigi albumok esetén nem igazán volt tetten érhető ilyesmi. 

Ezzel a megoldással keretet is adtak a lemeznek, ami szintén azt bizonyítja, hogy nem összecsapott, futószalagos zenéről van szó.

A következő dal a néhány héttel korábban már videóklip formájában debütált pergő és dallamos Crossing Over, ami töretlenül hozza az igazi elysionos hangulatot. Ennek kifejezetten örülök, hiszen a banda képes volt úgy megújulni, hogy közben megőrizték a régebbi lemezek esszenciáját, ami miatt a zenéjükbe szerettem.

A két legnagyobb kedvencem a negyedik sorszámot viselő Buried Alivés a nyolcas számú Brand New Me. Mindkettő a lassabb vonalat képviseli az albumon, érzelemgazdag, szépen, ívesen építkező dalokról van szó. Christianna tudja, mikor használja erőteljesen a hangját, vagy mikor váltson lágyabbra, mindezt pedig csodálatosan megtámogatja maga a zene is.

Számomra az album csúcspontja a Raid The Universe című dal, ami február végén kapott egy dalszöveges, animált videót.

Összességében látszik, hogy a bandatagok nagyon tudatosan dolgoztak a Bring Out You Deaden, a zenét, az éneket, az egész szerkezetet gondosan konstruálták meg. Egy harmonikus és szépen kiegyenlített lemez született, ami úgy, ahogy van, kerek egész, és amire abszolút megérte várni; mindenkinek csak ajánlani tudom. Ezt így kell csinálni!

A zenekar hivatalos oldalát itt találjátok! 


Create Account



Log In Your Account