Együtt egyedül – PSZIESZTA 2023

Siska Lili
2023.03.14.

A Pécsi Pszichológus Napok idén az együtt- és egyedüllét, a magány témáit hivatott vizsgálni, rengeteg érdekes és értékes eseményen keresztül. A március 23–25. között megrendezett konferencia mindenki számára tartogat valamit, amit magával vihet.

A konferencia három napján műhelyfoglalkozásokon, előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek az érdeklődők. A sokszínű programsorozatban szerepet kap a romák megítélése, az autizmussal élők helyzete, ezenkívül természetesen az emberek társas kapcsolatairól is érdekes előadásokat hallgathat a közönség.


Az esemény napokra bontva a következőképp alakul: 23-án dr. Sz. Makó Hajnalka gyermekkori veszteségekről szóló előadásával nyitja meg a konferenciát az Ifjúság úti campus B épületében, a B407-es teremben. Később ugyanott Ilea Izabella előadásán vehet részt az, aki szeretne többet megtudni a vezetéspszichológiáról, a 21. század vezetőinek céljairól.


Délután dr. Hesz Ágnes beszél a halál témájáról, majd a nap zárásaként Jakobovits Kitti az irodalom és a pszichológia kapcsolatát mutatja be.

Ugyanezen a napon mutatkozik be az Uccu Alapítvány műhelyfoglalkozása, amelynek célja, hogy a romákkal szembeni előítéletek csökkenjenek, és párbeszéd alakuljon ki a kérdésről. A műhelyfoglalkozások sorát gyarapítja a Pécsi Autizmus Alapítvány eseménye, illetve Paár Julianna zeneterápiás alkotóműhelye. A műhelyfoglalkozásokat a B404-es teremben találják az érdeklődők.



Grafika: Gálfalvi Erika


A második napon a függőségekről, az egyén leterheltségéről és kiégéséről, a magasan funkcionáló autizmusról és a társfüggőségről is hallhatunk előadásokat, az előző naphoz hasonlóan a B407-ben.


Pénteken Kerekes Valéria tart egy igen különleges műhelyfoglalkozást a kapcsolatokról, illetve a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen – a szerk.) foglalkozása során a bántalmazó kapcsolatokról, a hatékony segítségnyújtásról tudhat meg többet az érdeklődő.

A megfelelő iskolai környezet témáját, a nevelés és az oktatás kérdéseit, a tanulási nehézségeket, a diákok iskolai, tanulás során felmerülő terhelhetőségét boncolgató kerekasztal-beszélgetést is 24-én követhetjük a B407-ben. 

Ugyanezen a napon a PSZIESZTA Hallgatói szekció nevű eseményére várnak szeretettel valamennyi kutatással rendelkező, és arra büszke pszichológia szakos hallgatót. Az esemény regisztrációhoz kötött, mert korlátozott létszámban tudnak helyet biztosítani az előadóknak. A hallgatók előadásáról kéttagú szakmai zsűri ad visszajelzést.


A harmadik napon, 25-én az angol nyelvű előadásoké és műhelyfoglalkozásoké lesz a főszerep. A B407-ben tart előadást dr. Szalai Tamás Dömötör a testképzavarokról, őt követi dr. Káplár Mátyás és a kapcsolatok természetes változásáról szóló előadása. Műhelyfoglalkozás keretében a résztvevők Végh Enikővel beszélgethetnek az asszertív kommunikációról, majd a Lady Bird című filmről gondolkodhatnak közösen a B404-ben. 


A konferencia mindenki számára nyitott, azonban a műhelyfoglalkozások helyszíni regisztrációhoz kötöttek. Ez csak azzal jár, hogy kicsivel előbb szükséges odaérni egy-egy foglalkozásra, ha az ember biztosan részt szeretne venni rajta.


Márpedig ki ne akarna ilyen izgalmas és fontos témákról még többet megtudni? 


Remélem, néhányatok érdeklődését felkeltettem írásommal, és ellátogattok a PSZIESZTA programjaira.


Minden további információt az eseményről megtaláltok az alábbi három linken:

https://www.facebook.com/events/505643514851815/ – PSZIESZTA főesemény

https://www.facebook.com/events/196740439706169/ – PSZIESZTA Hallgatói szekció

https://www.facebook.com/events/174156015332262 – PSZIESZTA English Day



Create Account



Log In Your Account