Egyszer minden lezárul – kritika A Halloween véget ér című filmről

Endrődi Csaba
2022.10.31.

A Halloween-franchise már több mint negyven éve létezik, ez idő alatt a széria tizenhárom filmmel bővült. A folytatások, rebootok, remake-ek káoszában az ember könnyen elveszhet, szóval hadd adjak magyarázatot arra, hogy a 2022-es A Halloween véget ér miképp illeszkedik a sorozatba. Egy tetralógia született, amely a következő filmeket tartalmazza: Halloween (1978), Halloween (2018), Gyilkos Halloween (2021) és az idei felvonás. A többi film, ami 1978 és 2018 között keletkezett, nem számít, a történet figyelmen kívül hagyja őket.

Laurie Strode, akit az egész életén át kísértett a negyven évvel ezelőtt történt vérengzés, néhány évvel ezelőtt újra szembekerült Michael Myers-szel. Ismét szemtanúja volt rengeteg ember halálának, és rengeteg borzalmon esett át. Michael pár éve eltűnt, azóta Laurie vett egy új házat, unokájával együtt békésen él, és látszólag már feldolgozta a traumákat, amikből könyvet ír.

Megint közeleg október 31-e, és az emberek Haddonfield városában egyre többet beszélnek Michael esetleges visszatéréséről. 

Eközben Laurie unokája, Allyson elkezd randizni egy fiúval, Corey-val, akit egy szerencsétlen tragédia miatt kirekesztett Haddonfield közössége, és az ő hibájából adódóan tér vissza Michael is.



A Halloween véget ér valóban felteszi a pontot az i-re, és lezárja Michael és Laurie kálváriáját, de a film meglepő módon nemcsak erről szól. Sokkal meglepőbb és komolyabb témákat jár körbe, mint elődei, például a gyógyulás és a gonoszság kérdését.
Látjuk Laurie-t, ahogy próbál túllépni a vérontásokon, de nem megy neki. Már az öngyilkosságon gondolkodik, amikor a dolgok megint rosszra fordulnak. Laurie-nak mindenki igyekszik segíteni, egy barátja el is hívja egy utazásra Japánba, de a gyógyulás folyamata nem ilyen egyszerű, nem lehet örökké futni a problémák elől, szembe kell nézni velük, ahogy Laurie teszi, mert ez az egyetlen igazi módja a felépülésnek. Michaelt eredendően gonoszként ábrázolják a filmek.

Felmerül a kérdés, hogy az ember eleve gonosznak születik, vagy a világ teszi gonosszá. A film válasza az, hogy mindkettő előfordulhat.
Az előbbire példa Michael, aki már hatévesen képes volt gyilkolni, és ott van szegény Corey, aki egy csupa szív, rendes, figyelmes fiú, aki akarata ellenére bántott valakit, és ezért kezdi el utálni Haddonfield népe. Az embereknek kell valaki, akit gyűlölhetnek, és mivel Michael eltűnt, Corey-t utálják.



Az eredeti Halloween mai szemmel nézve megmosolyogtatóan elavultnak tűnhet, pedig akkoriban forradalmi filmalkotásnak számított, például a belső nézetes nyitójelenet miatt. A maszkos késelő őrült történetét nehéz megújítani, de a legújabb felvonásnak mégis sikerült, valahol jobban, valahol kevésbé. Az új karakter, Corey behozása frissítő és érdekes az elején, viszont a tragédiája elveszi Michaelről a fókuszt, aki sokkal kevesebb játékidőt kap az előző filmekhez képest. Michael hiánya miatt ezért nem is annyira félelmetes a film, mint az várható volt. Az viszont pozitívum, hogy elég véres, és az effektek is jól sikerültek, az áldozatok nem képernyőn kívül halnak meg, mint a 2018-as Halloweenben, ott ez elég olcsó megoldás volt. Sajnos azonban a gyilkosságok nincsenek jól elosztva, 45 percet kell várni az elsőre, ami egy slasher horror esetében elég sok. 

A Halloween visszatér nem egy hibátlan lezárás.

Nem eléggé félelmetes, de cserébe elég véres, és a gyilkosságok is kreatívan vannak kivitelezve. A karakterek drámája rengeteg időt emészt fel, és emiatt sajnos nem jut idő a feszült, rémisztő jelenetekre. Közel sem hibátlan alkotás, de vannak benne érdekes és működő újítások, kreatív jelenetek, és halloween éjszakáján nagyképernyő előtt nézni a sorozat végső felvonását azért mégiscsak hátborzongató élmény.


Fotók forrása: IBN Hungary, Best FM


Create Account



Log In Your Account