Csütörtökön kezdődik a Pszieszta!

Novák Henrietta
2022.03.09.

A Pszieszta (Pécsi Pszichológus Napok) csapata minden év tavaszán megrendezi háromnapos konferenciáját, melynek idén a Civil Közösségek Háza ad otthont. Március 10. és 12. között számos érdekes előadással, műhelyfoglalkozással, valamint hallgatói szekcióval és kerekasztal-beszélgetéssel készülnek a szervezők. 

A Pszieszta a PTE pszichológia szakos hallgatóiból álló önkéntes csapat. Küldetésük, hogy népszerűsítsék a pszichológia legkülönfélébb területeit, a tudomány aktuális kérdéseit pedig szakemberek segítségével, de közérthető módon mutassák be az érdeklődő laikusok számára.

Legutóbbi rendezvényük 2021 őszén a Tűzhöz közel elnevezésű, kétnapos konferencia volt, ahol a Pszichológia Intézet oktatói adtak elő saját témáikról, illetve pécsi szervezetek is bemutatkoztak, például a Nevetnikék Alapítvány és a Pécsi Autizmus Alapítvány. 
A hagyományokhoz híven a szervezők minden konferencia címéül megadnak egy hívószót, melyhez a felkért előadók kapcsolódni tudnak. A mostani rendezvény a Kigubancoló címet kapta, mert olyan témák kerülnek majd bemutatásra, megvitatásra, melyek aktuálisak, ellentmondásosak, kusza gondolatokat okoznak, melyek arra várnak, hogy kigubancolják őket. 

Csütörtökön Csizmadia Máté agrárközgazdász és pszichológus fog beszélni a klímaválság pszichológiai vonatkozásairól, de hallhatunk egy előadást a szülő-pedagógus-diák párbeszéd különböző aspektusairól, valamint a gyász, a kultúra és a személyiség kapcsolatáról is.
Az érdeklődők megismerkedhetnek a KIKAPCS. Alapítvány munkájával és műhelyfoglalkozás keretei között tanulhatnak az élménypedagógiáról a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely vezetője, Bányai Sándor segítségével. Ezen a napon adják majd át a Pszichológia Intézet oktatói a Kézdi Balázs-díjakat, mellyel a kiemelkedő tudományos és közösségi tevékenységet végző hallgatókat jutalmazzák. 

A második napot Dr. Kiss Enikő Csilla Szondi újratöltve 2.022 című előadása nyitja majd, melyből megtudhatjuk, mit üzenhet Szondi Lipót sorsanalízise a 21. század emberének, s egyáltalán hogyan gondolkodunk a sorsról, annak determináltságáról és szabadságáról.

Más előadásokon szó lesz a nárcizmus kognitív megközelítéséről, vallás és pszichoterápia kapcsolatáról, a nők elleni erőszakkal való küzdelemről.
Lehetőség lesz részt venni mindfulness workshopon és a Gombolyító Terápiás Műhely meseterápiás foglalkozásán is, ahol egy népmese segítségével fognak a résztvevők interaktív belső munkát végezni. Délelőtt a hallgatói szekció keretei között fogják bemutatni kutatásaikat a pszichológushallgatók a közönség és a szakmai zsűri előtt. 



Érzelem- és személyiségközpontú tárgyalási módszerekről, evés- és testképzavarokról szólnak majd a szombati nap előadásai, de az érdeklődők csatlakozhatnak Tóth Zsófia művészetterápiás foglalkozásához is, és bemutatkozik a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület, akik egyebek mellett állatasszisztált terápiával foglalkoznak.

A kerekasztal-beszélgetés keretei között pedig – melynek címe Az addikt mint a társadalom tagja – olyan kérdésekről fognak tárgyalni a szakmai résztvevők, mint hogy mi állhat a függőségeink hátterében; milyen hatással van a függő ember a környezetére, családjára, és milyen reakcióra számíthat cserébe; és hogy hogyan rehabilitálható és reintegrálható a társadalomba.
A nap végén a The Lovers zenekar akusztikus formációja fog zárókoncertet adni.

A Pszieszta ideje alatt az INSZI Pszichiátriai Betegek Szociális Ellátásait biztosító Alapszolgáltatási Részközpont munkatársai támogatói vásárt rendeznek, ahol a látogatók vásárolhatnak olyan üveglencsés ékszereket, könyvjelzőket, füzeteket, hűtőmágneseket, méhviasz gyertyákat, melyeket az INSZI fejlesztőfoglalkozásainak keretei között készítettek hosszan tartó mentális problémával küzdő emberek. 

A jelenlegi kormányrendelet értelmében a rendezvényt védettségi igazolvány nélkül is látogathatják az érdeklődők, valamint nem lesz kötelező a maszk viselése sem. A konferencián való részvétel ingyenes, de a műhelyfoglalkozásokra a férőhelyek korlátozott száma miatt a helyszínen regisztrálni kell. 
A Kigubancoló Facebook-eseményét itt érhetitek el.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt! Kigubancolásra fel!


Create Account



Log In Your Account