Bemutatkozó interjú Bencsik Bonita HÖK-referenssel

Ilyés Borbála
2023.04.28.

Bencsik Bonita személyében új tanulmányi referenst köszönthet a Hallgatói Önkormányzat. Bemutatkozó interjúnkban azonfelül, hogy egy kicsit megismerhetjük őt, a HÖK munkájáról, illetve jövőbeli feladatkörével kapcsolatban is kérdeztük.

Milyen út vezetett számodra ahhoz, hogy elvállald ezt a tisztséget?

2020 óta vagyok szakos képviselő a BTK-n. Ezenkívül három gólyatáborban is részt vettem seniorként, ez idő alatt pedig nagyon sokat tanultam arról, hogy milyen csapatban dolgozni. Tanulmányi referensként az eddig megszerzett tudásomat szeretném összegezni és még inkább elmélyíteni. A legfőbb célom, hogy még hatékonyabban tudjak segítséget nyújtani a hallgatótársaimnak.

Mesélnél egy kicsit arról, hogy milyen ügyekért felel a HÖK, illetve hogy neked pontosan mi lesz a feladatod tanulmányi referensként?

Legfőbb feladataink a tanulmányi érdekképviselet, illetve a kommunikáció és a rendezvényszervezés. Én a tanulmányi ügyekkel foglalkozom, így ezekről szeretnék részletesebben mesélni.

A legtöbb hallgatói megkeresést a tárgyfelvételi és vizsgaidőszakban kapjuk, és minden felmerülő problémát igyekszünk a lehető legjobb és leggyorsabb módon megoldani. Valójában referensként is ez lesz a feladatom, és leginkább a tanulmányi ügyekben fogok segítséget nyújtani a hallgatóknak.

Korábban említetted, hogy nemrég létrejött a BTK HÖK Szakbizottság. Bemutatnád röviden a bizottság működését?

Az újonnan létrejött Oktatási Bizottság a szakos képviselők által idén márciusban került elfogadásra a Küldöttgyűlésen. Három új tagja lesz a bizottságnak, ebből az egyik az oktatás fejlesztéséért, a másik az operatív ügyekért, a harmadik pedig a hallgatói érdekképviseletért fog felelni. A HÖK-elnök, Marusinszky Lora lesz az Oktatási Bizottság elnöke, én pedig elnökhelyettesi tisztségben segítem majd a bizottság munkáját. A tanulmányi érdekképviseleten kívül ismeretterjesztő fórumokat is fogunk tartani a hallgatóknak a tárgyfelvételi, illetve a vizsgaidőszakban, továbbá ez a bizottság fog a mindennapokban segítséget nyújtani a hallgatók számára a felmerülő tanulmányi problémákban.


A munkaköröd bemutatása után egy kicsit a személyedet is szeretnénk megismerni. Ha jól tudom, jelenleg pszichológia mester szakon tanulsz. Miért erre a területre esett a választásod. és hogy érzed magad itt?

Már általános iskolában tudtam, hogy felnőttkoromban valamilyen pszichológiai pályát szeretnék. Hetedik-nyolcadikos korom óta ez volt a tervem, és a felvételi óta sem változott az érdeklődésem a szak iránt. Igazából azért választottam a pszichológiát, mert mindig is érdekelt az, hogy az emberek miért olyanok, amilyenek, egyes dolgokat miért tesznek, mik azok a tényezők, amik a cselekedeteiket és a viselkedésüket vezérlik. Ez volt a fő indoka annak, hogy ide jöttem. Ezeknek a miérteknek a megválaszolása. A mesterképzés már teljesen más, mint az alapképzés. Sokkal gyakorlatiasabb az oktatás, két szakmai gyakorlatot is el kell majd végeznem ez alatt a két év alatt. Az egyiket már ebben a félévben elkezdtem egy civil szervezetnél, a másikba pedig, ha minden jól megy, nyáron fogok belevágni. Nagyon szeretek itt lenni, tetszik a képzés és az egész közösség, úgyhogy nem bántam meg a döntésemet, hogy Pécsre jöttem.

Van esetleg a pszichológián belül egy kiemelt terület, amivel jelenleg foglalkozol?

Jelenleg szociál- és szervezetpszichológia mester szakon tanulok, és a későbbiekben is ezzel szeretnék majd foglalkozni. Itt azt vizsgáljuk, hogy egy szervezet hogyan működik, hogyan épül fel a hierarchia, valamint hogy hogyan születnek az egyes döntések, és megtanuljuk, hogyan lehet a szervezetet továbbfejleszteni.

Vannak már hosszú távú terveid? A mester szak után merre szeretnél továbbmenni?

A diploma megszerzése után egy cégnél szeretnék elhelyezkedni szervezetpszichológusként. Valamint a hosszú távú terveim között szerepel még egy szakképzés elvégzése is munka- és szervezetpszichológia szakirányon, ahol tovább bővíthetem az eddig megszerzett tudásomat.

A munka és a tanulás után mivel töltöd legszívesebben a szabadidődet?

Szabadidőmben leginkább a barátaimmal szeretek időt tölteni, egy hosszú nap után viszont jobban szeretek otthon feltöltődni. A Netflixet sem vetem meg, hiszen ki ne szeretné a kedvenc sorozataival zárni a napot.


Képeket készítette: Herr Nina


Create Account



Log In Your Account