A hallgatói tudományos élet – első lépések a kutatásban

Rochi Ernő
2021.08.07.

A hallgatói élet sokszínű világának egyik legfontosabb oldala az egyetemen folyó tudományos élet, amelybe a hallgatók is akár már egészen korán bekapcsolódhatnak. Aki ilyen ambíciókkal érkezik az egyetemre, vagy esetleg később kap kedvet a kutatáshoz, tudományos munkához, alapvetően két színtéren próbálhatja ki magát. Az egyik platformot a PTE-n működő szakkollégiumok jelentik. A másik nagyon fontos lehetőség a Kari Tudományos Diákköri Konferencián való részvétel, ami belépő lehet az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Ebből a cikkből megtudhatjátok, miért érdemes TDK-n, OTDK-n részt venni, és mennyiben segítheti ez tudományos pályátokat.

Az OTDK, vagyis az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Magyarország legnagyobb tudományos rendezvénye, a tehetséges alkotó fiatalok színvonalas bemutatkozó lehetősége. Az első OTDK 1951-ben került megrendezésre, tehát egy széles körben ismert, és régóta, hetven éve működő tehetséggondozási formáról van szó, melynek fontosságát a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény is rögzíti. Az OTDK-n azok a hallgatók vehetnek részt, akik erre az intézményük kari Tudományos Diákköri Konferenciáján jogosultságot szereztek. A magyar tudományos diákköröket sokan hungarikumnak tekintik, hiszen más országok felsőoktatásának történetében nem ismert a tehetséggondozásnak ez a különlegesen hatékony formája, amely talán – más tényezőkkel együtt – magyarázatot adhat a magyar tudományosság magas nemzetközi presztízsére.



A konferenciasorozat célja saját önmeghatározása szerint a felsőoktatásban tanuló tehetséges hallgatók munkájának megbecsülése, a tanár-diák kapcsolatok erősítése, támogatása, a diákok tudományos tevékenységének elismerése. 

A rendezvénysorozaton évente több ezer pályázó hallgató, konzulens, bíráló, szponzor, valamint érdeklődő vesz részt.

Az intézményi, kari, tanszéki, szakterületi, valamint intézményközi szinten szerveződő tudományos és művészeti diákkörök koordinálását a diáktudományos tevékenységet végző hallgatók és az őket támogató oktatók szakmai szervezete, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) végzi, feladata a diákkörök országos összefogása, tevékenységük koordinálása. 



A szekciókba, amelyek az egyes tudományterületek országos döntői, azok a fiatalok nevezhetnek, akik a megelőző intézményi, kari konferenciákon (KTDK) erre teljesítményükkel jogosultságot szereztek. Az országos konferencia a legkiválóbb egyetemisták és főiskolások tudományos és művészeti eredményeinek bemutatási és értékelési fóruma, amely ösztönzi az intézményi hallgatói diákköri tevékenységet, támogatja és elismeri a felsőoktatási diáktudományos tevékenység résztvevőit: a tehetséges hallgatókat, mestereiket és konzulenseiket, valamint segítséget ad a kutatómunkában a továbbhaladáshoz, a szakmai kibontakozáshoz és a pályakezdéshez.

Miért érdemes részt venni a tudományos diákköri konferenciákon? Számtalan érv szól mellette, ezek közül a legfontosabbakat gyűjtöttük össze:

1. Izgalmas új területeket fedezhetsz fel, ezáltal szélesítheted a látókörödet.

2. Hasonló gondolkodású hallgatók között lehetsz. Kapcsolatokat tudsz építeni más egyetemek oktatóival és hallgatóival.

3. Új képességekre, kompetenciákra tehetsz szert.

4. Szakmai kapcsolataid kiépítésében is segítségedre lehet a TDK, OTDK, hiszen szűkebb-tágabb szakterületed legismertebb kutatóival is találkozhatsz.

5. A konferenciákon való részvétel által nagyobb eséllyel pályázhatsz ösztöndíjakra és érvényesülhetsz a munkaerőpiacon, vagyis szakmai ugródeszkát is jelenthet ez a lehetőség. A leendő munkaadók (főleg a “munkaerőpiacra termelő szakok”) is tudják, mi az a TDK.

Tudják, mit jelent, ha valaki egy ilyen megmérettetésen helyezést ér el, hogy milyen képességekkel rendelkezhet, így az is lehet, hogy egy ilyen tudományos munkásság a későbbiek során előnyt jelent majd az álláskeresésnél.

6. A TDK-n és főként az országos versenyen való eredményes szereplés erősítheti az önbizalmad, a bátorságod. Ezért ez az ambiciózus és tehetséges, de bátortalan, önbizalomhiányos diákok számára is kiváló bátorságpróba lehet.



7. Egy jól sikerült TDK-val megalapozhatod a doktori tanulmányaidat.

8. A képzés végén mindenkinek szakdolgozatot kell írnia, így egyrészt a TDK jó gyakorlás lehet arra, hogy hogyan kell a tudományos munkát elkészíteni.

Másrészt pedig a PTE-n abban az esetben, ha valaki OTDK-zik, és helyezést ér el, akkor az automatikusan egy megvédett szakdolgozatnak is minősül.

(Hozzá kell tennünk azonban, hogy ez nem lehet elsődleges motiváció, hiszen a tudományos munka alapja, hogy újszerű megközelítéseket, új összefüggéseket tudjon felmutatni, ezért nem mindegyik szakdolgozat alkalmas tudományos pályamunkának.)

9. A teljesítményalapú ösztöndíjak alapja az egyetemi rendszerben az, hogy valamilyen munkát végezz, és bizony a TDK és az OTDK – ez utóbbi még inkább – nagyon nagy szorzóval jelenik meg ezeknél az ösztöndíjaknál.

10. És akinek mindez még nem lenne elég, utoljára, de nem utolsósorban az alkotás öröme az, ami miatt érdemes részt venni a konferenciákon.

Mit kell tennünk, ha van egy jó témánk, és kedvünk támad a megmérettetéshez? Mik azok a lépések, amelyek segítségével részt vehetünk a kari TDK-n?

1. Először is szükség van egy témára vagy egy olyan tudományterületre, amely különösen érdekel téged. A legfontosabb a kíváncsiság, légy kíváncsi egy szakterület egy bizonyos részére. Ha van ilyen érdeklődésed, témád, azt már továbbfejlesztheted. Nagyon fontos az egyéni motiváció. Válassz egy olyan témát, ami nemcsak érdekel, és szívesen körbejárnád, de az arról készült kutatásodat örömmel bemutatnád másoknak.

2. Ha megvan a téma, akkor meg kell keresni az adott témakörrel foglalkozó témavezető tanárt, hogy valami kiindulópontot kaphass tőle.

3. A következő lépés maga a kutatás. Tudj meg mindent a témádról, ásd bele magad, igazold a hipotézised, vagy derítsd ki, hogy téves elképzeléssel indultál el. Végezz saját kutatást, ami még senkinek nem jutott eszébe vagy amivel mások elméleteit támasztod alá.



4. A pályamunka megírása következik ezután, amely általában egy 20-50 oldalas publikáció, amely tartalmazza a kutatási eredményeket és módszereket.

Érdemes úgy nekikezdened, hogy előtte elolvasod az OTDK-n megpályázni kívánt szekció pályamunkáinak tartalmi és formai követelményeit itt.

5. Ezután jelentkezhetsz az intézményi TDK-ra. Intézményi vagy kari tudományos diákköri konferenciát minden magyarországi felsőoktatási intézményben tartanak félévente vagy évente. Az egyetemeden tartott TDK-konferenciákról és a jelentkezésről a TDT-felelősöd tud tájékoztatást adni, őt itt találod.

A kari konferencián való szerepléstől függ a folytatás.

A zsűritagok, oktatók/kutatók véleményt mondanak, pontoznak és tanácsokat adnak, hogyan haladj tovább a kutatásoddal.

Két lehetőség van: 1. Ha nem javasolják részvételedet az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, akkor érdemes tovább dolgoznod a kutatásodon, hogy a következő intézményi TDK-n felkészültebben indulhass. 2. Ha a pályamunkádat javasolják OTDK-részvételre, akkor HURRÁ – továbbléphetsz az országos mezőnybe!

Ha sikerült kedvet hoznunk a tudományos diákköri tevékenységhez, akkor további információk után az alábbi elérhetőségeken érdeklődhettek.


Create Account



Log In Your Account