5+1 dolog, ami segít kikapcsolódni a vizsgaidőszakban

Orosz Janka Estella
2022.12.27.

A december a készülődés, várakozás, mézeskalácssütés és forraltborozás ideje, az egyetemistáknak pedig a híres-neves vizsgaidőszaké. Folytonos határidők, kétnaponta vizsgák, több ezer oldalas kötelező olvasmányok. Nem meglepő, hogy ez igazán megterheli a hallgatókat, akik méltán érezhetik magukat fizikailag és mentálisan is kimerültnek. Ezért a továbbiakban összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy mivel lehet kikapcsolódni ebben a nehéz időszakban.

1. „Spa night” a fürdőszobában 

Ki ne vágyna egy hosszú, fárasztó, tanulós nap után egy kád forró, habos fürdővízre? Ehhez a drogériákban rengeteg illatos, színes, sőt akár gyógynövényes fürdősó, fürdőbomba és habfürdő áll rendelkezésre. Kiegészítésképpen beszerezhetünk egy hidratáló arcmaszkot vagy hajpakolást is. A hangulat megteremtésében sokat segíthet néhány illatgyertya. 

2. Olvasás 

A kötelező irodalom mellett jólesik néha egy könnyed krimi, romantikus regény vagy fantasy. Ilyenkor egy régi, szeretett könyv újraolvasása vagy egy új sikerkönyvbe való belekezdés is hálás lehet. Akár egy jó puha takaró és egy csésze forró tea társaságában, akár a spa nighttal összekötve nagyon pihentető program lehet.

3. Sütés-főzés

Enni mindig kell, az otthoni főzés pedig az ételrendelés olcsóbb, környezettudatosabb, egészségesebb és kreatívabb alternatívája. Az interneten rengeteg gyors és finom recept található, így mindenki megtalálhatja közülük a kedvére valót, de a kísérletezés sem kizárt. A karácsony közeledte kiváló alkalmat ad mézeskalács és egyéb édességek készítésére, erre a barátainkat is meghívhatjuk, ezzel társas kikapcsolódásban vehetünk részt.


Grafika: Rudas-Mekkey Csenge

4. Egy kis sport

A mentális egészségünk megőrzéséért sokat tehetünk azzal, ha a testünket is formában tartjuk, hiszen a mondás szerint:

„ép testben ép lélek”.

Az órákon keresztüli ülés és szellemi munka után pedig jólesik egy kis fizikai aktivitás. Ez lehet akár egy otthoni átmozgató torna, nyújtás, jóga vagy másfél óra edzés a közeli konditeremben. A mozgás után pedig még motiváltabbak leszünk a további tanuláshoz.

5. Szabad levegőn

Az agy hatékony működéséhez sokat hozzátesz a friss levegő, és néha nem elég, ha 5-10 percre kinyitjuk az ablakot. Egy séta a közeli parkban vagy a karácsonyi hangulatba öltöztetett belvárosban egyedül, de akár társasággal is nagyon kellemes és pihentető időtöltés. A test átmozgatása mellett a fejünket is kiszellőztethetjük ezeken a kis sétákon. Ha erre nincs időnk, akkor a következő bevásárlást intézhetjük gyalog.

+1 Házimozi

Az internetes streamingszolgáltatók aranykorában nem nehéz olyan filmeket vagy sorozatokat találni, amik érdekelnek minket. Az ember temérdek kategória és műfaj közül válogathat saját igényei szerint. A laptop mellé ilyenkor nem árt bekészíteni egy kis nasit és üdítőitalt sem. 


A listának itt persze nincs vége. Mindenkinek fontos megtalálnia, hogy neki mi segít kikapcsolódni a stresszes időszakokban, legyen ez akár festés, kötés, írás, barkácsolás, játék vagy fényképezés, hiszen ez teremti meg az egyensúlyt a mindennapokban, így a vizsgaidőszakban is. 


Create Account



Log In Your Account