30 éves a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék

Takács Eszter
2021.12.29.

A Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék 1991-ben indult önálló útjára az akkori Janus Pannonius Tudományegyetemen. A tanszéket Horányi Özséb alapította, melyen először a nyelvészet és irodalom szak hallgatói vettek részt, akik specializációként végezhették el a kommunikációt. 

A tanszék sokáig a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar főépületében volt megtalálható, de 2012-ben átköltöztek a Zsolnay Negyedbe, és jelenleg is ott folyik az oktatás. 

Gimnázium utolsó két évében gondolkoztam azon, hogy a PTE-n kellene a kommunikáció- és médiatudomány szakot választanom, de a pesti egyetemeket sem vetettem el. Végül végzős évemben döntöttem el biztosra, hogy nekem a pécsi kommédia lesz a tökéletes választás, mert ahogy a nyílt napon beléptem a tanszékre, éreztem, hogy nekem még lesz dolgom azokon a folyosókon. 

Örülök, hogy Pécsre kerültem, mert barátságosabb a légkör, mint azt a fővárosi nyílt napokon tapasztaltam, és sokat jelent, hogy nemcsak egy Neptun-kód vagyok a rendszerben, hanem egy név, akihez arcot is tudnak kötni az oktatók. 


Három különböző generáció képviselőjét kérdeztem meg arról, ők hogyan kerültek a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékre, és hogy érzik jelenleg magukat a Zsolnay Negyedben. 

Dr. Doboviczki Attila egyetemi hallgatóként kezdte a kommédiát, ma már adjunktus a tanszéken, akivel mindennap össze lehet futni a folyosón, könnyű megtalálni vele a hangot, és mindig van egy jó ötlete egy-egy kiállításhoz. 


Németh Anna elsőéves, és mesterképzésre jár a kommunikáció- és médiatudomány szakra. Anna az alapdiplomáját is ezen a szakon szerezte, így már a negyedik évét tölti a tanszéken. Jelenleg szakos képviselő a Társadalom- és Médiatudomány Választókerületben. 


Hortoványi Franciska elsőéves a kommédia szakon, neki még új minden, így frissen érettségizettként csöppent bele a pécsi életbe. 


Hogyan jött képbe Önnél/nálatok a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék?


Dr. Doboviczki Attila: Amikor belekerültem ebbe az egészbe, akkor még nem volt rendes kommunikáció- és médiatudomány szak, csak később vált azzá.


Nagyon izgalmas tárgyakat tanulhattam, és az oktatók már akkor is igyekeztek érdekesen átadni a tananyagot. 




Németh Anna: Végzősként a felvi.hu-n nézelődtem, és akkor jött velem szemben a kommunikáció- és médiatudomány mint szak. Eközben a gimi során egy újságírói programban is részt vettem, ahol cikkeket kellett írnunk, amik megjelentek a megyei lapban. Egyik évben én nyertem a Séta Aranytoll pályázatot, ami hatalmas löket volt ebbe az irányba.


Emellett a PTE sokkal jobban tetszett, mint a pesti egyetemek, itt a nyílt napon is mindenki nyitott és segítőkész volt, ami nagyon szimpatikus fogadtatás volt.




Hortoványi Franciska: A pécsi Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéket második helyen jelöltem meg a felvételi jelentkezésem során, mert engem jobban érdekelt a filmek világa. Végül a PTE-re nyertem felvételt, aminek nagyon örülök, mert a sorrend felállítása során megragadta a figyelmemet, hogy szociológiával is kapcsolatos lesz, amit tanulni fogok.


Az én elvarázsolt lelkemnek tökéletes választás volt a tanszék, és a várost is imádom.


Olyan óráim vannak, amik mellett nem bánom, hogy nem rögtön a filmes vonalon tanultam tovább. 




Milyen (volt) diáknak lenni a kommédián? 


Dr. Doboviczki Attila: A tanszéknek köszönhetően lehetőségem volt egy Erasmus-programon is részt venni, amely által rengeteg tapasztalathoz jutottam. A későbbiekben doktori képzésre is jelentkeztem, ahova elsőre nem vettek fel, és ez is egy jel volt, hogy járjam még egy kicsit a világot. Pár év múlva újra megpróbáltam, és amikor sikerült felvételt nyernem, újra egyetemista lehettem. Már az egyetemi éveink alatt civil egyesületeket hoztunk létre, és galériákban szerveztünk kiállításokat a társaimmal. 


Németh Anna: Nagyon szeretem a szakot, mert az oktatók segítőkészek, bármilyen tanulmányi problémám van, találunk rá megoldást, illetve tisztában vannak azzal, hogy mi is emberek vagyunk, nekünk is van magánéletünk és vannak problémáink. Emellett szerintem az is nagyon szuper, hogy nem járunk sokan a tanszékre, és az összes évfolyamot ismerem legalább arcról, így lehet érezni, hogy egy kis közösséget alkotunk a Zsolnay Negyedben.


Hortoványi Franciska: Mielőtt idejöttem, féltem attól, hogy milyen lesz a közösség az egyetemen, de amikor megérkeztem az első napra, ami az ismerkedésről szólt, minden félelmem elszállt, mert szeretettel fogadtak minket, gólyákat. Szerencsések vagyunk, hogy átélhetjük ezt a családias atmoszférát a Zsolnay Negyedben, kicsit távol a BTK főépületétől. 


A Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéknek még sok 30 évet kívánok, szeretném, hogy még sokáig fejlődhessen, növekedhessen a Zsolnay Negyedben. 


Create Account



Log In Your Account